Vaginalne gljivične infekcije i probiotici

fibroidi, bol u zdjelici, simptomi, menstrualna krvarenja, Dugotrajne menstruacije, Učestalo mokrenje, Bol u leđima, ultrazvučno uklanjanje fibroida, miomi maternice, gljivične infekcije, dijabetes, dobre bakterije, Probiotički tretman, ginekologija
Vaginalne gljivične infekcije su dosta neugodne i bolne, popraćene svrbežom, peckanjem i obilnim iscjetkom. No, neke žene su naprosto sklonije takvim infekcijama te se radi toga često izlažu neugodnim i skupim tretmanima. Žene koje boluju od dijabetesa više su osjetljive zbog povećane razine glukoze u krvi.


Također, i trudnice su podložne gljivičnim infekcijama. Za te nezgodne i bolne infekcije kod žena kriva je kvasna gljivica Candida albicans. Tek pedesetih godina prošloga stoljeća otkriven je lijek za vaginalne gljivične infekcije. Ljubičasti encijan (Gentiana violet) pomogao bi im da se bakterijska ravnoteža ponovo uspostavi, no gljivice bi se opet nakon nekog vremena namnožile, pogotovo kod dijabetičarki.

Baš kao što gubitak dobrih crijevnih bakterija uzrokuje probleme, tako i gubitak probiotičkih bakterija u vagini loše djeluje na metabolizam. Gljivice kvasca dio su vaginalne mikroflore, no mogu uzrokovati mnoge probleme ako se počnu nekontrolirano razmnožavati.
Dobre bakterije održavaju primjereni pH vaginalne flore

Glavna vrsta vaginalne bakterije jest Lactobacillus koji uključuje i Lactobacillus acidophilus (nalazi se, također, i u mnogim kulturama jogurta i drugim fermentiranim mliječnim proizvodima). Te dobre bakterije odlično napreduju na glikogenu, pohranjenom obliku glukoze, te na samoj glukozi. Kvasne gljivice, također, koriste isti izvor hrane.

Ravnoteža je ključan faktor za zdravlje vaginalnog tkiva. Dobre bakterije održavaju pH faktor koji je poguban za razmnožavanje drugih vrsta. Kolonije laktobakterija moraju brojno nadmašiti stanice kvasca kako bi spriječile njihovu kolonizaciju.

One se 'natječu' za dostupnu glukozu i glikogen. Tijekom kasnijeg stadija trudnoće, vaginalne stanice povećavaju zalihe glikogena kako bi se povećao broj laktobakterija. Stoga su trudnice sklone infekciji kvaščevim gljivicama ako se poremeti ravnoteža dobrih bakterija. Tijekom rađanja, beba je okupana laktobakterijama kako bi primila prve probiotike u vlastiti organizam.
Probiotički tretman smanjuje broj kolonija gljivica kvasca

Uzimanje probiotika i jogurta korisno je za cijelo tijelo. Za uspostavu i održavanje ravnoteže vaginalnih probiotika, tretiranje gljivičnih infekcija i bakterijskih vaginitisa na tržištu se nude razne vrste vaginaleta po pristupačnim cijenama. Kapsule s probioticima se umetnu u vaginu gdje se rastope. Postoje i probiotičke otopine u koje možete natopiti tampon te ga uložiti u vaginu na nekoliko sati ili koliko vam je vaš ginekolog preporučio. Također, njime možete namazati vulvu.

Probiotički tretman ne može zamijeniti liječnički tretman za gljivične infekcije, te se o njemu savjetujte s liječnikom, ali može smanjiti broj kolonija gljivica kvasca. Rodnica se sama od sebe čisti preko sluznice, pa korištenje bilo kakvih supstancija za ispiranje, uključujući i jogurt i vodu, mora biti propisano od strane liječnika jer se tako isperu i probiotičke bakterije. Posebni oprez i savjetovanje preporučuje se u trudnoći!