Uzroci gubitka kose i kako ih spriječiti!

ćelavost, lijek, kosa, opadanje, ćelavost
Uzimajte dodatno vitamin C i željezo

Do pojačanog gubitka kose može doći zbog nedostatka željeza u krvi. Nedostatak željeza smanjuje nivo crvenih krvnih stanica koja su od ključnog značaja za zdravlje kose. Sačuvajte vašu kosu na jeftin i učinkovit način pomoću željeza kojeg ćete uzimati sa C vitaminom, koji pomaže apsorpciji željeza.

Obnovite svoju prehranu

Jedite namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, poput lososa i skuše i to dva ili tri puta tjedno. Osim toga pomažu i lanene sjemenke koje možete svakodnevno jesti sa salatama (dovoljna je jedna žlica) te žitarice.

Izbjegavajte pregrijavanje kose

Kada koristite fen izbjegavajte vrući zrak te minimalizirajte ‘peglanje' kose. Poželjno bi bilo da i ako bojite kosu na nju nanosite samo boju koja se za dvije nijanse razlikuje od vaše prirodne boje kose. Za korištenje boja koje su dosta svjetlije ili tamnije od vaše prirodne boje potrebne su jače kemikalije koje oštećuju kosu. Ako koristite gel ili lak za kosu, kosu dobro počešljajte prije nego se osuši i prije nego nanesete navedena sredstva.

Posavjetujte se sa svojim ljekarom

Ima nekoliko zdravstvenih stanja koja mogu dovesti do gubitka kose, uključujući stres, bolesti štitne žlijezde, anemiju te lijekovi za bolesti srca. Obratite se svom ljekaru ako primijetite da vam kosa ispada znatno više nego što je to normalno kako bi bili sigurni da nije u pitanju neki od navedenih razloga.

Provjerite svoje porodično stablo

Najčešći uzrok gubitka kose je povezan s genima. Ako su vaša majka i otac rano počeli gubiti kosu, pojačajte unos omega-3 masnih kiselina. Doktor Andrew Weil savjetuje da u prehranu unesete dodatke kao što su riblje ulje, više ribe te sjemenke lana i laneno ulje, piše na stranici health.yahoo.net.