Uz prave čajeve gastritis nema šanse

čaj, sljez, kamilica, komorač, metvica, Helicobacter pylorija, Čaj za želudac, bakterija H. pylori, simptomi gastritisa, probavni trakt, čaj, voda, zdravlje, čaj, Popravlja raspoloženje, Pospješuje mršavljenje, zdravlje krvožilnog sustava
Živimo sve brže, pod stresom, uz brzu i nezdravu hranu, uz tijesnu odjeću i sve manje kretanja, uz sve više kave, alkohola i nikotina.

Javljaju se bolovi u želucu koji s napredovanjem bolesti postaju i jači, uz nadutost, mučninu, žgaravicu i podrigivanje. Želudac zbog upaljene i bolesne sluznice, slabo radi pa pacijent ima osjećaj da mu hrana stoji u želucu kao kamen. To je kronična recidivirajuća bolest, a osnovni uzrok je prevelika količina želučane kiseline. Ukoliko sve smetnje u potpunosti nestanu kroz nekoliko mjeseci pa čak i godina, u 80% slučajeva jave se ponovno u stanjima jačeg zamora, iscrpljenosti i stresa.
Gastritis je često uzrokovan i bakterijom Helicobacter pylori. U većim koncentracijama bakterije izazivaju jaku upalu i promjene na stanicama sluznice želuca - atipiju i abnormalnost, ulcerozne bolesti pa čak i karcinom želuca (no to je ipak vrlo rijetko).

Čaj za smirenje želuca

Pije se čaj od sljeza ili lana, kamilice, komorača, iđirota, stolisnika i metvice. Svaki dan popiti pola litre do litru čaja, malo po malo kroz cijeli dan. Što jesti, a što izbjegavati?

I obroci moraju biti češći i količinski manji. Izbjegavati pečenu i pohanu hranu te sve što je prekiselo, preljuto, prehladno ili prevruće, alkohol i kavu. Trebate znati da šećer potiče lučenje želučane kiseline, zbog čega ga pod svaku cijenu trebaju izbjegavati bolesnici koji već pate od prevelike količine kiseline. Kažemo da jetra i želudac više vole gorko, stoga ponekad u čaj možemo dodati i malo pelina, kičice ili maslačka. Tijekom bolesti tj. gastritisa, želudac teško probavlja sirovu hranu pa voće i povrće treba termički obraditi jer će vas neprobavljena celuloza i balastne tvari napuhivati i uzrokovati grčevite bolove i nelagodu.

Uz čaj redovito kroz 3 mjeseca trošiti i biljne kapi od matičnjaka, stolisnika ili anđelike, uz malo iđirota ako je prisutna pojačana kiselina - žgaravica.

Ako za čaj nemate vremena preporučujem samo kapi. 50-70 kapi dnevno, popiti u pola čaše vode, no ja bih ipak savjetovala i čaj i kapi zajedno jer ćemo dobiti bolju, bržu i efikasniju terapiju.

Prije odlaska na spavanje nemojte preopteretiti želudac, prestanite se ljutiti na bilo koga, a topli čaj ili topla šalica mlijeka s medom dodatno će smiriti stres i olakšati san. Čaj se oboljelim osobama preporučuje i kad trenutno nemaju nikakvih smetnji. Jedna šalica za večeru bit će dobra preventiva kod gastritisa.

Čaj protiv Helicobacter pylorija

Čaj za želudac uz prisutnu bakteriju H. pylori pojačavam s biljkama kao što su kadulja, gospina trava, majčina dušica, lavanda, anis, pelin...Te biljke će svojim eteričnim uljima djelovati baktericidno na H.pylori i nalaz će uskoro biti negativan, a simptomi gastritisa će se smiriti.

Ovdje navedene ljekovite biljke uvijek su kombinirane tako da pozitivno djeluju na više probavnih organa. Svi dijelovi probavnog trakta usko su povezani jedan s drugim i neposredno međusobno reagiraju, pa će ovi čajevi pomoći i kod čira na želucu (za razliku od drugih probavnih smetnji, smetnje u slučaju čira na želucu nastaju neposredno nakon jela i pogoršavaju se nakon sat ili dva), kod iritabilnog kolona kolitisa, te sličnih bolesti i simptoma.

Izvor: femina.hr