Uz ovih šest namirnica zagarantiran vam je dug i zdrav život

Zdrava hrana
Savjete o zdravlju i imunitetu, ali i svemu onome što bi nam moglo koristiti mnogi ne žele slušati jer smatraju da su u pitanju složene upute. No, sprječavanje raznih bolesti od onih teških poput raka i srčanih bolesti ipak nije komplicirano kao što ljudi misle. Zapravo, veoma je jednostavno, postoje namirnice čiju uporabu treba povećati da bismo imali dug i zdrav život.

Mahunarke

Mahunarke obiluju nutritijentima i zdravim vlaknima, a zbog ugljikohidrata tijelo ih sporije probavlja, a ovi plodovi zato pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Brojna istraživanja pokazala su da mahunarke mogu smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, osobito raka crijeva. Primjerice, fitokemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanje provedeno na Harvard School of Public Health zaključeno je da žene koje konzumiraju grah minimalno dva puta tjedno imaju 24 posto manje šanse da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni tlak te rak debelog crijeva.

Bobičasto voće

Ovo voće prepoznatljivo je po rapsodiji boja, a uzrok tome su snažni antioksidansi poput flavanoida. Istraživanja su dokazala da bobičasto voće sprječava nastanak raka i smanjuje krvni tlak, a uz to povećava moždanu snagu.

Zeleno lisnato povrće

Redovito jedete zeleno lisnato povrće? Činite dobro svome organizmu jer ovo povrće osim proteina sadrži mnogo kalcija, fosfata te cijeli spektar antioksidansa koji tijelo ispunjavaju životom, zdravljem i raspoloženjem. Također, oslobađaju od stresa, bistre um i čiste krv. Špinat, kelj, kupus, blitva, brokula sve su ove namirnice pravi izbor za zdrav život čak i ako vam nisu omiljena jela ubacite ih na meni.

Luk

Namirnica od koje se plače izuzetno je moćna, a luk spada u super hranu. Obiluje velikom količinom najboljih antioksidanata, a bogat je vitaminima i mineralima te kalijem, natrijem, sumporom, željezom i fosfatom sve to pomaže cirkulaciji u krvi i smanjuje loš kolesterol.

Sjemenke

Sjemenke bilo koje vrste iznimno su zdrave, a ujedno su bogate bjelančevinama i mineralima. Mnoge sjemenke sadrže omega 3 masne kiseline, kalcij, željezo i cink. Najveće pohvale dobiva lan koji se savjetuje ženama jer njegovi sastojci sprječavaju mnoge ženske bolesti.

Gljive

Gljive štite DNA od oštećena. Crvene, ljubičaste i plave vrste gljiva sadrže mnogo ergotiona, antioksidansa za kojeg stručnjaci i liječnici vjeruju da će uskoro biti korišten u borbi protiv tumora. Najbogatija ovim antioksidansom među gljivama je bukovača, pišu namirnice.ba.