Uz ova pravila nemoguće je imati višak kilograma

Počnite jesti pravu hranu

Izbacite sve što je u kutijama, konzervama i ostalim pakiranjima. Prestanite jesti obrađenu hranu i sigurno ćete mršavjeti s vremenom, objašnjava instruktor s Natural Gourmet Institutea Elliott Prag. Uz takav način prehrane, dovoljno je još pripaziti na unos bijelog brašna i šećera. Također razmislite kolike porcije jedete i jeste li uistinu uvijek toliko gladni. Malo samokontrole može napraviti čuda za liniju.

Ne preskačite obroke

Nutricionistica Annemarie Colbin smatra da je jako loše preskakati obroke. Kad preskačete obroke, tijelo osjeća glad i metabolizam se usporava. Možete mršavjeti ako jedete tri ‘pametna' obroka na dan. Ako preskočite doručak, do ručka će vam pasti šećer u krvi i teže ćete odoljeti nekom brzinskom rješenju poput krafne ili grickalica.

Balansirana prehrana

Puno je lakše paziti na prehranu ako planirate što ćete jesti, a za to nije potrebno uložiti puno vremena. Odaberite kombinaciju proteina, poput ribe, grah, orahe i sjemenke, kvalitetne masti, kao što je ekstradjevičansko maslinovo ulje, nerafinirano ulje sezama, laneno ulje i složene ugljikohidrate iz cjelovitih žitarica te lisnato povrće. Protein je uvijek dobar izbor jer će vas dugo činiti sitima.

Pripazite na mliječne obroke

U odrasloj dobi nije više potrebno jesti veće količine mliječnih obroka. Dovoljno je pojesti mjeru od tri šalice dnevno, ali i tu pripazite da se radi o proizvodima s manje masnoća.

Uživajte u raznovrsnoj hrani

Prema pravilima zdrave prehrane, pola tanjura u jednom obroku trebalo bi biti zauzeto povrćem i voćem. Veću dobit za svoje zdravlje dobit ćete ako kupujete sezonske namirnice na tržnici ili u lokalnim trgovinama koje imaju domaću hranu, a svakim danom ima ih sve više.

Kako jesti?

Prema Centru za kvalitetnu prehranu, hranu prije gutanja treba polako i temeljito sažvakati i jesti u miru bez okolnih distrakcija poput TV-a. Na taj ćete način biti svjesni što jedete i koliko ste pojeli te kada ste prestali biti gladni. Ubuduće ćete na taj način točnije odrediti koliko vam hrane treba. Svaki zalogaj idealno bi bilo prožvakati 25 puta.

Jedite cjelovite žitarice

Jedna od najvažnijih stvari za mršavljenje je ta da se riješite rafiniranih žitarica odnosno onih koje nisu cjelovite. Cjelovite žitarice poput integralnog pšeničnog brašna, bulgura, zobenog brašna ili primjerice smeđe riže sadrže cijelo zrno odnosno mekinje ili klice. To znači da imaju dijetalna vlakna, željezo i puno vitamina B. Cjelovite žitarice mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola u krvi, smanjiti rizik od srčanih bolesti, pretilosti i dijabetesa tipa 2, te ćete se osjećati punije s manje kalorija.

Salata ili juha obavezni su

Prije glavnog jela obavezno pojedite juhu ili salatu od svježeg povrća koja će vas zasititi. Tako ćete pojesti puno zdraviji obrok s manje kalorija.

Upoznajte sami sebe

Morate poznavati sami sebe i biti svjesni okidača zbog kojeg počinjete jesti nezdravu hranu i na kraju završite s viškom kilograma. Glad koju osjećate nije uvijek prava. Ponekad je to emocionalna glad i nema veze s potrebama organizma. Najčešće jedemo kada smo nesretni, u stresu ili pak iscrpljeni pa mislimo da ćemo nam biti bolje ako se malo zasladimo ili pojedemo neke grickalice. To morate dogovoriti sami sa sobom i odabrati nešto drugo u takvim situacijama, poput kratke šetnje ili igre s djetetom, odlaska do prijateljice... Imate bezbroj rješenja.

Kuhajte

Zdrava prehrana podrazumijeva kuhanje i pripremu hrane, sviđalo se to vama ili ne. Nabavite razne recepte i naučite kuhati ukusna jela. Ako budete imali osjećaj da je to samo trenutačni posao kojim želite skinuti nekoliko kilograma, brzo ćete se vratiti na staro. Nađite način da uživate u tome i da vam to postane svakodnevna rutina.

tportal.hr