Uz acai bobice Oprah smršavila 20 kg i regulirala štitnjaču

Acai bobice, dižu energiju i koncentraciju, poboljšavaju probavu, jačaju imunološki sustav, zdravlje srca i krvnih žila, detoksiciraju organizam, potpomažu mršavljenju, jačaju libido, štite od raka
Acai su čak i doktori i farmaceuti proglasili najzdravijom voćkom na svijetu, a raste isključivo na posebnim palmama u šumama Amazone. Ove bobice imaju tri puta više antioksidansa od borovnice i čak deset puta više od crnog grožđa..
Acai (lat. euterpe oleracea) vrsta je palme iz porodice Euterpe, koja se uzgaja zbog jestivih plodova. Acai raste u srednjoj i južnoj Americi, od Belizea do Brazila i Perua, u pretežno močvarnim i vodom prekrivenim područjima. Plod joj je mala, okrugla, crno-ljubičasta bobica velika do 25 milimetara, izgledom slična grožđu. Raste u velikim i razgranatim grozdovima, na kojima bude i po 900 plodova. Tek je u posljednjih nekoliko godina u svijetu iznimno porasla potražnja za acaijevim bobicama - jednim od najzdravijih plodova na svijetu.
Blago acai bobica

Prah acaija u 100 grama sadrži 52,2 grama ugljikohidrata, 8,1 grama bjelančevina i 32,5 grama zdravih masnoća. Bogat je kalcijem, željezom, vitaminima A, B, C i D.

Acai bobice od ostalog se voća razlikuju po velikoj količini bjelančevina, koja nije svojstvena voću. Sadrže i vlakna koja, zajedno s proteinima i antioksidansima u sastavu bobice, pomažu mršavljenju.

Zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana, fitosterola, aminokiselina i jednostruko nezasićenih masnih kiselina, acai pomaže očuvanju zdravlja kardiovaskularnog i probavnog sustava. Sastav masnih kiselina acaija sličan je sastavu maslinova ulja.

Oleinska kiselina, zajedno s omega-3 masnim kiselinama, potiče aktivnost hormona i neurotransmitera te povećava osjetljivost receptora na inzulin. Time sprječava razvoj dijabetesa tipa 2 i upalne procese u organizmu.

Acai sadrži deset puta više antocijana nego crno grožđe. Antocijan je snažni antioksidans koji ima pozitivno zdravlje na ljudski organizam - jača otpornosti prema bolesti, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava, štiti od degenerativnih bolesti i raka.

Znanstvenici sa Sveučilišta Florida u SAD-u otkrili su sposobnost bobica acaija da uspore rast stanica leukemije. Taj bi učinak mogao imati veze s antioksidacijskim svojstvom sastojaka bobica.

Acai bobice dižu energiju i koncentraciju, a nutricionisti ih preporučuju za detoksikaciju organizma tijekom izmjene godišnjih doba i jačanje imuniteta. Brojni korisnici potvrđuju da im se već nakon dva tjedna uzimanja bobica acaija povećava energija, vitalnost i koncentracija.

S obzirom na visoku koncentraciju esencijalnih masnih kiselina, vrijednih minerala, vitamina i antioksidanata acai je opravdano uvršten u kategoriju superhrane.

Ljekovito djelovanje acai bobica

podižu razinu energije
poboljšavaju probavu
jačaju imunološki sustav
poboljšavaju zdravlje srca i krvnih žila
štite od degenerativnih bolesti
detoksiciraju organizam
poboljšavaju san
održavaju normalan krvni tlak
potpomažu mršavljenju
doprinose zdravlju kose, očiju i kože
pomlađuju organizam
jačaju libido
poboljšavaju pamćenje i koncentraciju
štite od raka

Primjena acaija

Acai kod nas se najčešće koristi u obliku soka, praha ili sušenih bobica.
Svakako pripazite da birate kvalitetan, termički neobrađen i organski uzgojen acai bez dodatka konzervansa i šećera.
Acai prah možete dodati u zeleni frape, sok ili voćnu salatu.
Bobice koristite kao dodatak desertima i voćnim salatama ili napravite od njih zdrave energetske pločice, uz dodatak drugog suhog voća, proteinskog praha konoplje, integralnih žitarica i meda.
Sok konzumirajte samostalno ili ga razrijedite s drugim voćnim sokom po želji.
Preporučena dnevna doza praha acaija je 1-2 jušne žlice dnevno.
Antistresni napitak

1 čaša bademovog mlijeka
1 čaša svježih ili smrznutih borovnica
2 jušne žlice acai praha

Promiješajte sve sastojke u blenderu. Popijte odmah, malim gutljajima.
Brazil i acai

Brazilskih nogometaši i sportaši koji se bave borilačkim vještinama naprosto "tamane" acai bobice jer su idealno gorivo za tijelo zato što povećavaju energiju i mišićnu snagu, zahvaljujući čemu možete raditi intenzivnije i duže, a da ne osjetite umor.

U brazilskoj narodnoj medicini ulje acai se koristi za liječenje dijareje, korijen za poboljšanje krvne slike i protiv žutice, kora ploda je dobra za čireve, a od sjemena se pravi čaj protiv povišene temperature.

U Brazilu svaki dan možete jesti acai sa sladoledom na plaži Ipanema...
Oprah i acai

Tv voditeljica Oprah Winfrey smršavila je čak 20 kilograma koristeći acai bobice.

Oprah kaže da je ubacivši acai u svoju prehranu istopila 20 kg tokom godinu dana, a to joj nije i najdraži efekt ovih bobica. Naime, tvrdi da su joj acai bobice pomogle u regulaciji hormona štitne žlijezde s kojima odavno ima problema.
U Hrvatskoj...

U nas se acai najčešće prodaje kao prah, sok ili kapsule i cijene variraju od trgovine do trgovine: prah acai od 100 grama možete kupiti za oko 170 kn, bocu od cca 4 dl soka za oko 80 kn i pakovanje od cca 100 kapsula za oko 200 kn.

atma.hr