Uvjereni ste da kuhate zdravo, ali ne mršavite? Evo što radite krivo!

Kuhar

Niste jeli po restoranima već jako, jako dugo i marljivo kod kuće spremate svoje obroke, ali težina vam je još uvijek na istim brojkama?

Pogledajte neke od uobičajenih pogrešaka koje ljudi rade pri kuhanju i sasvim sigurno ćete pronaći i uzrok zbog kojeg ste još uvijek na istoj kilaži. 

Greška broj 1 – Previše ulja


Maslinovo ulje je svakako dobra vrsta masnoće, no sigurno niste znali da samo s jednom žlicom ovog ulja možete dobiti 125 kalorija. To vam možda ne zvuči puno, ali ukoliko na to ne obraćate pažnju lako vam se može dogoditi da upotrijebite čak četiri puta veći iznos. Ovo je posebno komplicirana situacija kad se radi o povrću, jer ono ima tendenciju brzog upijanja ulja. Što učiniti? Umjesto da povrće pirjate na ulju, radije ga prvo skuhajte, pa ga onda 'začinite' s malo ulja.

Greška broj 2 – Prevelike porcije


Svi znamo koliko je važna procjena porcije hrane koju stavljamo u sebe, ali često se dogodi da na kraju dugog radnog dana, nitko više nema volje ni vremena za vaganje svake namirnice koja se stavlja u jelo. 'Gladne oči' mogu u vaš zdravi obrok dodati stotine skrivenih kalorija. Kako vam se to ne bi dogodilo, uzmite si vremena i dobro proučite kako bi trebala izgledati jedna pristojna (ne prevelika) i zdrava porcija hrane u koju svakako spadaju riba i žitarice.

Greška broj 3 – Rob recepta


Ako ste izgubili povjerenje u svoje kulinarske sposobnosti, to bi moglo dovesti do toga da se strogo držite kuhanja po receptu. No, ako se slijepo držite popisa sastojaka toga recepta, mogli biste izgubiti mogućnost da se poslužite ponekim zdravim trikom.
Na primjer, ako u receptu piše da upotrijebite šalicu vrhnja, umjesto toga biste mogli pokušati napraviti miks sa pireom od avokada ili čak grčkim jogurtom. Ova jednostavna zamjena smanjit će unos dodatnih kalorija i masnoća, bez da izgubite željeni okus jela i njegovu teksturu.

Greška broj 4 – Grickanje za vrijeme pripreme jela

Oduprijeti se porivu da svaki čas isprobavate ono što kuhate, može se činiti nemogućim, pogotovo ako ste gladni. Iako malo grickanja sa strane još nikoga nije ubilo, kriška avokada i šaka oraščića tu i tamo, moglo bi vam poremetiti apetiti. Da biste to izbjegli, pokušajte za vrijeme kuhanja žvakati žvakaću gumu ili popijte čašu mineralne vode. Još uvijek grickate? Tada je vrijeme za radikalnije poteze: za svaki zalogajčić koji uzmete sa strane, stavite si manje na tanjur.

Greška broj 5 – Ostavljanje ostataka za kasnije

Večera je bila ukusna, dobro ste se najeli i svjesni ste toga da biste trebali biti zadovoljni i siti. To jest, sve dok se ne uhvatite pranja posuđa, a tjestenina u loncu na štednjaku ne počne vas dozivati i mamiti i osjećate da biste mogli još malo prigristi. Ovom ćete izazovu stati na kraj tako da se što prije riješite ostataka (jednostavno ih bacite). U ovom slučaju se pokazala točna stara mudra izreka: daleko od očiju, daleko od srca, u ovom slučaju želuca.

net.hr