Utječe li alkohol na pojavu akni?

alkohol, akne, imunološki sustav, hormoni, akne, lice, akne, Uzroci, stručnjaci, akne, lijek, vitamin d, manjak vitamina D, Uzroci
Pijenje alkohola ne uzrokuje akne. To također izravno ne pogoršava stanje. Ali može utjecati na određene tjelesne sustave, kao što su razine hormona, koje utječu na razvoj akni. Pročitajte kako alkohol utječe na vaše tijelo i kako ti učinci mogu neizravno pridonijeti pojavi akni.

Kako alkohol može posredno uzrokovati ili pogoršati akne


Vjevrojatno već znate da je alkohol 'umirujuće' sredstvo, ali on može utjecati na vaše tijelo na brojne druge načine. Što se tiče zdravlja kože, alkohol može utjecati na način na koji kisik i druge hranjive tvari prolaze kroz kožu. Oksidativni stres može dodatno pogoršati akne.

Alkohol i imunološki sustav


Imunološki sustav važan je u zaštiti od štetnih bakterija i virusa. Sastoji se od citokina i drugih zaštitnih stanica koje vas održavaju zdravima. Alkohol može smanjiti broj zaštitnih stanica u tijelu, pa čak ih i uništiti zbog čega tijelo postaje osjetljivije na infekcije.

Uzmite npr. Propionibacterium acnes (P. acnes) bakteriju. Poznato je da ove bakterije uzrokuju ciste i prištiće. Iako P. acnes može zaraziti vašu kožu u bilo koje vrijeme, a bit ćete osjetljiviji kad vam je oslabljen imunološki sustav.

Istraživači nisu uspostavili izravnu vezu između alkohola i P. acnes. Ali treba uzeti u obzir odnos imunološkog sustava, bakterija i alkohola.

Alkohol i hormoni


Alkohol ima širok utjecaj na razinu hormona. Iako je poznato da alkohol može smanjiti razinu testosterona kod muškaraca, mala studija otkrila je da male doze alkohola mogu povećati razinu testosterona kod muškaraca.

Još jedna mala studija pokazala je da alkohol može povećati razinu testosterona kod žena. Također može povećati razinu estradiola kod žena. Estradiol je oblik estrogena. Povećana razina hormona može potaknuti vaše uljne žlijezde. Povećano ulje ili sebum, može začepiti vaše pore i dovesti do izbijanja akni. Potrebno je više istraživanja kako bi doista razumjeli odnos između alkohola i hormonalnih akni.

Alkohol i upale


Papule, bubuljice i ciste smatraju se oblicima upalnnih akni. Postoji nekoliko razloga za upalu, uključujući:

povećane razine hormona
neke autoimune bolesti, kao što je psorijaza
hrane i pića bogata šećerom
Vaše tijelo obrađuje alkohol kao šećer, što može pridonijeti upali. Ako imate mješovite napitke koji sadrže šećerne sokove i sirupe, vaš rizik za upalu bitno se udvostručuje.

Sudionici u studiji 2014. imali su značajno poboljšanje u aknama nakon što su 10 tjedana konzumirali dijetu s niskim glikemijskim indeksom (GI).