Ustvari ne uštedite ništa! 5 namirnica koje vam se ne isplate kupovati 'na veliko'

U ulju pečemo i pirjamo većinu obroka, pa je logično kupiti ekstra velika pakiranja i tako uštedjeti na kućnom budžetu, zar ne?

Velika pakiranja hrane jamče manju cijenu proizvoda po komadu. Ako imate veliku obitelj ili pripremate slavlje to će biti plus za vaš budžet. Manje obitelji na takvim kupovinama ne samo da neće uštedjeti, već će izgubiti novac.

1. Jaja

Suzdržite se od kupovine velikih paketa jaja od 30 komada ukoliko nemate veliku obitelj ili ne pripremate blagdanske kolače. Konzumna jaja imaju rok trajanja od obično četiri tjedana, pa bi vam se vrlo lako moglo dogoditi da vam polovica paketa ostane neiskorištena, odnosno da 'propadne'.

2. Začini

Začini se ne kvare, već s vremenom gube intenzitet okusa i mirisa. Nakon šest mjeseci mljeveni će začini prestati imati svoj 'aromatični' efekt, a oni u komadu - npr. cimet u štapiću može potrajati do godine dana. Kupovanje začina u velikim količinama ima smisla samo u ugostiteljskim objektima.

3. Ulja za kuhanje

U ulju pečemo i pirjamo većinu obroka, pa je logično kupiti ekstra velika pakiranja i tako uštedjeti na kućnom budžetu, zar ne? Istina glasi da će se ulje nakon otvaranja pakiranja početi kvariti za tri do šest mjeseci, pa vam se investicija uopće neće isplatiti.
4. Industrijski umaci

U cjenovnom smislu, uvijek se isplati kupiti veće pakiranje industrijskih umaka poput majoneze ili kečapa. No valja znati da se istima rok trajanja drastično smanjuje nakon otvaranja pakiranja, pa ga rijetko tko može dovršiti u zadanom vremenu.

5. Integralna riža i žitarice

Integralne žitarice sadrže veći postotak ulja zbog čega su podložnije kvarenju od 'bijelih' alternativa. Jedete li ovaj tip namirnica kupujte količinu hrane koju planirate pojesti u šest mjeseci. Veće količine u XXL pakiranjima bi vam se mogle pokvariti.

punkufer.hr

01.06.2016 u 19:02