Upozorenje stručnjaka: Ako ovo proguta, dijete može umrijeti kroz nekoliko sati

dijete, baterija
Još jedno takvo upozorenje zaista treba shvatiti ozbiljno jer može izazvati ozbiljne, čak i smrtonosne ozljede.

Vrijeme je božićnih blagdana kada mnoga djeca dobivaju igračke s baterijama, a nerijetko trpaju u usta sitne dijelove igračaka na koje naiđu. Stručnjaci upozoravaju kako malene, okrugle baterije, iz sata, daljinskih upravljača, dječjih igračaka i sličnoga mogu prouzročiti ozbiljne posljedice na zdravlje djeteta ako ih proguta.

Upozorenje je stiglo nakon što je jedno dijete preminulo nakon što je slučajno progutalo jednu takvu bateriju. "Takve baterije predstavljaju veliku opasnost za malu djecu i bebe. Posljedice gutanja baterije mogu biti strašne", upozorio je liječnik Kevin Stewart, direktor The Healthcare Safety Investigation Branch (HSIB) organizacije koja se bavi zdravstvenom sigurnošću.

Baterije postaju iznimno opasne kad dođu u dodir sa sluznicom unutar usta, grla ili nosa. Vlažna površina pokreće kemijsku reakciju koja može opeći tkivo, izazvati opekline unutarnjih organa i to samo u nekoliko sati te probleme s disanjem i gutanjem. Fatalne ozljede mogu nastati čak i ako je baterija prazna, upozorava Rachel Rowlands, liječnica Kraljevske ambulante u Leicesteru.

"Božićne lampice, pjevajući Djedovi Mrazovi i slične stvari nerijetko rade na takve male litijske baterije, a mali znatiželjni prstići lako ih mogu izvaditi iz kučišta", upozorava i Katrina Phillips iz Zaklade za prevenciju ozljeda djece. Čak i ako samo sumnjate da je dijete progutalo takvu bateriju, odmah se uputite liječniku.

vecernji.ba