Umorni ste i iscrpljeni? Evo rješenja!

proljeće, umor, zijevanje, pospanost, umor, iscrpljenost, lijek, ljudi, umor, posao, spavanje san, buđenje
Osim toga, ni ne sjećate se kada ste se zadnji put probudili prepuni energije i poletni? Uzrok svakodnevnog umora i iscrpljenosti vrlo lako mogu biti vaše svakodnevne prehrambene navike.

Ako osjećate da vam neprestano nedostaje energije unatoč svim naporima da jedete zdravo i pravilno, možda osim pogrešnog odabira namirnica, hranu konzumirate u pogrešno vrijeme. Ovo su neke od najčešćih pogrešaka koje činite po pitanju prehrane, a koje, a da toga niste ni svjesni, uzrokuju svakodnevni umor i iscrpljenost.

Usredotočeni ste na izbjegavanje ugljikohidrata, no zaboravljate na proteine. Fobija od ugljikohidrata traje već dulje vrijeme, a dok ste se trudili izbjegavati kruh, krumpir i ostale ugljikohidrate koji sadrže škrob, možda ste propustili konzumirati ono nužno. Voće i povrće je sjajno, no voće za doručak i salata za ručak doista nisu dovoljni. Tijelu su proteini potrebni za održavanje energije te kako bi se spriječio pad razine šećera uzrokovan konzumacijom ugljikohidrata. I da, ako niste znali, i voće pripada u skupinu ugljikohidrata. Zdrav proteinski doručak vrlo je važan za kontrolu šećera u krvi tijekom cijelog dana što će pak pripomoći održavanju razine energije tijekom dana.

Za početak dana možete izabrati i kakav shake prepun proteina, a svakako valja izbjegavati klasične doručke poput peciva i kolača jer će vam to učiniti više lošeg nego dobra. Osim toga, taj tip doručka navest će vas i da tijekom ostatka dana više jedete, i to hranu koja ne podiže razinu energije.

Ne jedete dovoljno često. Preskakanje obroka te preveliki razmaci između pojedinih obroka mogu uzrokovati stres. Bez obzira koliko bili zaposleni, doručak ne preskačite, a na ručak ne gledajte kao na opciju, već kao na obavezu. Ako ne jedete svaka tri do četiri dana razina šećera u krvi može pasti što će pak dovesti do krize u organizmu te će se tijelo usporiti. Za rješavanje krize šećera u krvi, nadbubrežna žlijezdama počet će proizvoditi više kortizola kako bi se podigla razina šećera u krvi. Kao posljedicu toga procesa osjećat ćete se iscrpljeno, umorno i ispijeno. Stoga se svakako potrudite jesti tri glavna obroka na dan te dva međuobroka.

Mislite da ako niste alergični da vam hrana ne predstavlja problem. Ne morate nužno imati dijagnosticiranu celijakliju kako biste loše reagirali na određenu hranu, poput glutena, na primjer. Naime, osjetljivost na hranu je nešto potpuno drugačije od alergije na hranu. Tako mnogi misle ako se ne pojave određeni simptomi nakon konzumacije, na primjer jagoda, nisu alergični na određene namirnice, no to ne mora biti točno. Kada jedete nešto na što ste osjetljivi, možete imati neposredne reakcije poput nadutosti i plinova. No reakcije se mogu manifestirati i u obliku akni, bolova u zglobovima, problematičnog gubitka težine ili niske razine energije - a sve te reakcije se mogu pojaviti dosta poslije obroka pa je tu vezu teško uočiti.

Hrana na koju je najveći broj ljudi osjetljiv su mliječni proizvodi i gluten. Dobro je poznato kako gluten može izazvati simptome kao što su nadutost, migrene, glavobolje, umor te čak može doprinijeti nastanku autoimunih bolesti kod nekih ljudi. Mliječni proizvodi pak mogu uzrokovati gastrointestinalne probleme, ali i probleme manja energije. No čak i da prestanete piti mlijeko i jogurte, postoje dodaci hrani na bazi mliječnih proizvoda koji se mogu nalaziti u drugim namirnicama kao što su umaci, juhe te čak u konzerviranim pilećim juhama. Za početak pokušajte s eliminacijom glutena i mliječnih proizvoda svaki drugi tjedan te promatrajte kako se osjećate.

Mislite da je šećer loš samo za struk. Poznato je kako se šećer u tijelu taloži u obliku masti, pa stoga se slastice i izbjegavaju za vrijeme dijete, no to nije jedini razlog zašto je dobro izbjegavati šećer. Na primjer, prosječan Amerikanac konzumira oko 25 žličica šećera dnevno a da toga nije ni svjestan. Šećer se može skrivati u različitoj hrani poput kečapa, salate s umakom i pecivima. Čak je i određena vrsta organske hrane napunjena šećerom, i to u obliku meda, melase ili datulja.

Osim povećavanja šanse da obolite od dijabetesa ili postanete otporni na inzulin, šećer u bilo kojem obliku uzrokuje nagli porast razine šećera i nakon toga snažan pad razine energije. Stoga svakako provjeravajte što točno piše na ambalaži proizvoda koje kupujete. Kada pak osjetite žudnju za nečim slatkim, to je znak niske razine šećera u krvi pa radije posegnite za jabukom s bademovim maslacem ili šakom badema.

Konzumacija prave hrane u pravo vrijeme može dramatično promijeniti kako se osjećate kao i na način kako ćete savladavati brojne zahtjeve tijekom dana.


Tportal.hr