Ulje lješnjaka sužava pore i matira kožu.

ulje lješnjaka, kod problema s venama, tretiranja strija, ožiljak, celulit, potiče regeneraciju stanic, vlaži kožu, regulira lučenje masnoće, ulje lješnjaka
Osim toga biljna ulja koristimo i u prehrani, pa osim već dobro poznatih i svakodnevno korištenih biljnih ulja suncokreta i maslinovog ulja imamo na raspolaganju još puno drugih biljnih ulja koja se rjeđe ili gotovo uopće se ne upotrebljavaju u te svrhe.

Zašto ne bismo obogatili prehranu i dali neki novi okus i čar našim jelima? Tako osim ova dva spomenuta ulja možemo oralno koristiti biljna ulja badema, sezama, lješnjaka, lana, oraha, konoplje... Nabrojena biljna ulja bogata su nezasićenim masnim kiselinama, lako su probavljiva i pozitivno djeluju na srce i krvožilni sustav.

Za ovaj put izdvojila bih biljno ulje lješnjaka zbog njegovog specifičnog okusa i djelovanja kako za kozmetičku tako i za oralnu primjenu. Biljno ulje lješnjaka (Coryllus avellana) se ubraja među brzo upijajuća biljna ulja pa stoga daje mogućnosti za vrlo široku primjenu.

U prirodnoj kozmetici se najčešće koristi za njegu masne i mješovite kože jer adstrigentnim djelovanjem sužava pore.

Zbog brzoupijajućeg efekta pogodno je i za izradu raznih terapeutskih pripravaka kada je potrebno da eterična ulja što prije uđu u organizam kako bi što prije počela djelovati. Tako ćemo upotrijebiti biljno ulje lješnjaka ako želimo napraviti pripravak kod problema s venama i kapilarama, tretiranja strija, ožiljaka, celulita, bolova u mišićima i zglobovima. Osim što se vrlo brzo upija i djeluje adstrigentno (zateže kožu) potiče cirkulaciju u koži, učvršćuje kapilare, potiče regeneraciju stanica, regulira lučenje masnoće, omekšava i vlaži kožu.

Bogato je proteinima i nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima B1, B6 i u manjim količinama ostalih vitamina B skupine i vitaminom E.

Razna istrživanja su potvrdila da je konzumiranje plodova lješnjaka korisno u spriječavanju ateroskleroze i krvožinih problema, pa tako možemo i biljno ulje lješnjaka uvrstiti u prehranu, Njime možete začiniti salate, dodati ga u slastice ili slana jela. Iznenadit će vas i osvojiti bogatim, slatkastim, orašastim mirisom i okusom, pa će užitak konzumiranja hrane obogaćene ovim uljem biti veći.

Napomena: važno je da biljna ulja i za oralnu i za dermalnu primjenu budu hladno prešana.


femina.hr