Ulja smo promatrali kao nešto od čega se debljamo,ali ulja su...

U živom organizmu, ulja su «energetska skladišta», jer nagomilavamo višak energije u energetski bogate kemijske spojeve trigliceride, a iskorištavamo ih kada ponestane kalorija u prehrani. Sjemenke biljaka, iz kojih niče nova biljka, i sadrže ulja upravo iz tih razloga. Ulja su i zaštitna, pogotovo životinjama, a štite ih od hladnoće i ozljeda. U kozmetici, ulja imaju dvojaku funkciju - hrane kožu (metabolizam kože iskorištava ulja), ili su zaštitna, odnosno sprečavaju isušivanje kože.

Zaključak je da su ulja i masti zdravi i neophodni, pa krenimo u oblizivanje prstiju.

Pri kupnji ulja pazite da na deklaraciji piše da su hladno prešana i nerafinirana. Dugo vremena su se ulja dobivala procesom hladnog tiještenja. Biljni materijal se mljeo i blagim zagrijavanjem (60‐65 °C) i tiještenjem se dobivalo ulje. Većina današnjih ulja na policama dobiva se postupkom vrućeg tiještenja, jer se podizanjem temperature povećava prinos dobivanja ulja. Zbog toga su takva ulja jeftinija, ali zbog zagrijavanja dolazi i do oksidacije osjetljivih masnih kiselina. Cilj rafiniranja je produljenje trajnosti ulja na policama, a to znači da je taj cilj potpuno trgovački. No, ulje time gubi ljekovite tvari, da bi vas na policama dočekao trajan, ali manjkav proizvod. Treba biti fer: neka ulja naprosto zahtijevaju rafiniranje, poput ulja pamuka i riže. Gotovo sva druga ulja su daleko hranjivija i ljekovitija ako nisu rafinirana.

Klasifikacija ulja prema načinima dobivanja i tretmanu
Sirovo ("brut") ulje je ono koje je dobiveno direktno nakon prešanja. Takvo ulje je obično mutno zbog sadržaja vlage i manjih nečistoća. Neka ulja na tržištu (npr. plod divlje ruže, pulpa pasjeg trna...) prodaju se u brut obliku.

Djevičansko ulje je prema definiciji dobiveno isključivo mehaničkim postupcima, bistri se isključivo fizički (npr. filtracijom) i nije prošlo proces rafiniranja. Sama filtracija se obično odvija u dva koraka, preko tkanine i preko papira, a ponekad se ulje bistri i centrifugiranjem (odvajanjem taloga).
Rafinirano ulje nije nužno dobiveno vrućim tipom ekstrakcije, postoje i hladno prešana rafinirana ulja. Po definiciji, sva rafinirana ulja prolaze već opisani proces rafiniranja.

Namastite se s ovima:
Bademovo ulje je klasik među kozmetičkim uljima, pogodno za sve tipove kože, lijepo se upija. Jedno je od najboljih ulja za masažu. Izvrsno je ulje za emulzijske sustave. Odlično je i za bebe, pogotovo u kombinaciji s uljem pšeničnih klica. Bogato je oleinskom i linolnom kiselinom, a hladno prešano sadrži i voskove te cijanogene spojeve koji i daju diskretan miris na bademe.
Hraneći korijen kose bademovo ulje sprječava opadanje i pucanje vrhova, a uz to smiruje i nadraženost tjemena.
Primjena:
•Ulje zagrijte tako što ćete potrebnu količinu u zatvorenoj posudi uroniti u toplu vodu. Tako pripremljeno ulje prstima nanesite na čistu i vlažnu kosu, ravnomjerno od korijena do vrhova. Ostavite ulje da djeluje sat vremena. Kako bi se bolje upilo, preporučuje se da kosu zamotate toplim ručnikom ili kapom za tuširanje. Nakon toga, kosu operite na uobičajen način. Bademovo ulje možete pomiješati s jednakom količinom ricinusovog i maslinovog ulja. Tretman biste trebali ponavljati svakih tjedan dana.

Primjena:
•Ulje zagrijte tako što ćete potrebnu količinu u zatvorenoj posudi uroniti u toplu vodu. Tako pripremljeno ulje prstima nanesite na čistu i vlažnu kosu, ravnomjerno od korijena do vrhova. Ostavite ulje da djeluje sat vremena. Kako bi se bolje upilo, preporučuje se da kosu zamotate toplim ručnikom ili kapom za tuširanje. Nakon toga, kosu operite na uobičajen način. Bademovo ulje možete pomiješati s jednakom količinom ricinusovog i maslinovog ulja. Tretman biste trebali ponavljati svakih tjedan dana.

Buča
Poznato u kulinarstvu, ovo je iznimno kvalitetno hladno prešano ulje koje ne smije biti spravljeno jeftinim trikovima u proizvodnji, gdje se bučine sjemenke dodatno potapaju u suncokretovom ulju kako bi se dobio i bolji prinos. Bogatstvo bučinog ulja nije toliko u sastavu masnih kiselina, koliko u fitosterolima. Oni djeluju povoljno na balans masnoća u krvi, a bučino ulje je poznat i priznati lijek za benigna povećanja prostate.

Uz sve to ‐ vrlo je ukusno. Dodatak je salatama, slanim kolačima, umacima, žitaricama i kuhanom povrću.
Rijetko se koristi u kozmetici, ali razmislite i o toj mogućnosti. Naši susjedi Slovenci nude ne baš jeftinu "panonsku" masažu bučinim uljem, nakon koje koža ostaje nahranjena i meka. Čestitamo im na odabiru, stoga probajte i sami. Ako nemate ulja pri ruci još su i zdravije sjemenke za grickanje.

Konoplja (Cannabis sativa)
U zadnje vrijeme sa svih strana se jako puno govori o konopljinom ulju, kažu da to ulje ima sve u jedan i da to još nije sve :). Popularno je u zapadnoj Europi, pogotovo u Njemačkoj, Švicarskoj i Francuskoj i to ‐ s punim pravom. Ovo je ulje iznimno bogato alfa‐linolenskom kiselinom, baš poput ulja lana i oraha, a uz to sadrži i gama‐linolensku kiselinu, poput noćurka i boražine. Kao dodatak prehrani koristi se kod raznih tegoba, poput povišenog kolesterola kao prevencija ateroskleroze, kod kožnih i probavnih upalnih bolesti, te bolesti živčanog sustava. Jednako je vrijedno i u kozmetici. Koristi se za suhu i zrelu kožu te u tretmanu manjih nepravilnosti kože i bora. Kombinira se s eteričnim uljima bušina i tamjanovca, te uljima poput pšeničnih klica i ploda divlje ruže. Zelene je boje, ugodnog mirisa. Kvari se sporije od ulja lana. I na kraju ‐ radi se o prehrambenoj konoplji, odnosno podvrsti sativa koja u kemijskom pogledu nema nikakve veze sa svojom daleko popularnijom i zabranjenom podvrstom indica (marihuana). Na internetu se pojavila priča kako mora biti dobiveno iz "vrškova" biljke, a ne sjemenki. Ne znamo tko je proširio tu informaciju, ali ulje konoplje se dobiva iz vrškova - koji sadrže sjemenke.

Konoplja nema niti jednog poznatog alergena, nema glutena, nema šećera, nema transmasti!
Konopljino ulje je najbolje konzumirati sirovo, ali možete ga dodati i u sve salate, namaze, tople juhe, variva i umake. Nakon 2-3 tjedna svakodnevne konzumacije primijetit ćete da vam se probava stabilizirala, da nema bolova u želucu, gastritis nestaje, osjećate se poletno, ipak je to konoplja :).
Konopljino brašno je prava pekarska poslastica! Možete ga dodati u sve slane i slatke recepte, ali naročito su ukusni pekarski proizvodi, kruh i keksi. Najbolje je koristiti ga u omjeru 1:5, što znači da jednu petinu brašna u receptu čini konopljino brašno.
Konopljin proteinski prah je pravi životni eliksir! Sirov i prirodan, sadrži sve aminokiseline, stoga pijte uvijek svježe pripremljen napitak. Nakon kratkog vremena osjećat ćete se odlično, imat ćete dosta energije za sve napore tijekom dana!
Oljuštene sjemenke konoplje možete konzumirati sirove, svakodnevno, kao međuobrok, jedna jušna žlica bit će dovoljna. Možete ih dodati u musle, smoothie, svježe salate, gotove umake, razne namaze itd.
Kao što se dalo zaključiti po naslovu, ovo je samo prvi dio o uljima. Samo sam malo zagrebala površinu, a rupa je stvarno duboka i svako ulje nešto novo obećava i poboljšava, stoga u tom smislu treba bit informiran i podložan tom «alternativnom» načinu liječenja ili poboljšanja krvne slike.

Ja sam uvijek prije za alternativu nego za medicinu i jedva si čekam nabaviti malo konopljina ulja samo da probam, ostajte zdravi i masni do nastavka.

teklic.hr