Ujutro budi, navečer opušta, zimi grije, ljeti osvježava, bolesne liječi…

med, voda, čudotvorni napitak, čaj, blagodati

Čajevi su odličan izbor za hladne zimske dane. Mogu se piti hladni ili topli, podjednako su lijepi. Ljekovitost koju čajevi posjeduju otkrivena je još na Dalekom istoku, gdje se vjeruje da su ovi napici izvor radosti i mudrosti. Čaj je prirodni lijek bogat antioksidansima koji moramo piti za prevenciju bolesti i za jačanje imuniteta. Postoje takozvani zimski čajevi čiji sastojci su prilagođeni zimskom vremenu. Začini poput cimeta, klinčića, vanilije, đumbira, anisa i kardamona obogaćuju okus raznih zimskih čajeva.

Crni čaj
Crni čaj trebaju piti oni koji konzumiraju previše cigareta kako bi na taj način kudikamo očistili svoja pluća. Ako pak niste pušač, ali vam smeta duhanski dim koji vas non-stop okružuje zahvaljujući onima koji nemaju obzira, opet je dobro da ga pijete. S obzirom na velike količine kofeina koje crni čaj sadrži u sebi, ne bi ga trebalo piti više od litru na dan.

Zeleni čaj
Zeleni čaj bogat je antioksidantima koji pomažu u prevenciji, pa čak i liječenju od raka. Preporučuje se osobama s povišenom razinom kolesterola, ali i svima koji žele se riješiti suvišnih kilograma. On topi masti i preko znoja izbacuje otrove koji su naselili vaše tijelo. On kao i crni ima visoku razinu kofeina u sebi.
Čajevi kao što su crni i zeleni razlikuju se od onih biljnih kao što su čajevi od kamilice, mente, hibiskusa i slično. Biljni čajevi, kako im samo ime kaže, dobivaju se od biljaka kuhanim u toploj vodi. Oni ne mogu spriječiti niti izliječiti karcinom, kao ni mnoge druge bolesti osim prehlade. No, odlični su u skidanju kilograma, buđenju i uspavljivanju.

Kamilica
Kamilica će vas potpuno umiriti. Ako imate nesanicu, popijte šalicu čaja od kamilice prije odlaska u krevet i spavat ćete kao beba. Neće vas mučiti ni noćne more, a tijelo će baš kao i um biti potpuno opušteno. Ohlađenom kamilicom možete i umiti oči ako vas peku, ako su iziritirane ili ako je u njima pukla kapilara.

Menta
Čaj od mente grije želudac i ublažava bolove u njemu ukoliko ih imate. Odličan je ako imate menstrualne tegobe ili ako vas muči dijareja. Pomaže pri probavi hrane tako što ubrzava metabolizam, pa je poslije obilnog obroka tijekom kojeg niste mogli se kontrolirati mnogo bolje popiti šalicu ovog čaja nego čašu mineralne vode.

Hibiskus
Čaj od hibiskusa vrlo je ukusan i preporučuje se tijekom prehlade. Pomalo je kiselkast, ali u isto vrijeme i slatkast, tako da ne morate ga sladiti. Inače izbjegavajte slađenje čajeva, jer ćete time u njemu ubiti sve ljekovite sastojke.

Brusnica
Ako imate bakterija u mokraći, onda je čaj od brusnice spas. Nemojte kupovati onaj u filtar vrećicama, već biljke koje ćete sami prokuhati. Kada popijete čaj, pojedite plodove brusnice. Pijte dva tjedna svakog dana po litru čaja od brusnice i rezultati će vam biti mnogo bolji.

Trudite se sami kuhati čaj, a ne kupovati one zaleđene slatke vodice iz trgovine. U njima nema vjerojatno ni trunke biljaka ili ih ima u vrlo malim količinama. To su samo obični sokovi, a vi želite čaj. Onaj koji vi budete napravili bit će i ukusniji i zdraviji, zato se za njega i odlučite.

Dnevni list