Uhvatila vas je jaka prehlada? Evo kako izbjeći da se i dijete zarazi

Doba prehlada još uvijek vlada, a posebice s velikim promjenama u temperaturama. Djeca vrlo lako pokupe prehladu u školi i zaraze cijelu obitelj. No, što ako je situacija obrnuta? Što ako ste vi bolesni, a dijete zdravo? Otkrili smo najbolje načine kako da izbjegnete da se i dijete zarazi. Klikom na gumb 'SLJEDEĆA' saznajte koji su to.

Prepoznajte rane simptome

Nemojte čekati, već prepoznajte rane simptome prehlade na vrijeme. Kihanje i kašljanje znakovi su da ste se već prehladili. No, obratite pažnju na glavobolje, nos koji curi ili teže gutanje. Čim prije shvatite da ćete dobiti prehladu, ranije je možete početi liječiti.

Držite ruke podalje od lica

Prirodno je da želimo staviti ruku na usta ili nos kada kišemo i kašljemo. No, pokušajte ne raditi to i radije uzmite maramicu. Rukama se vrlo lako prenose infekcije pa ćete tako zaraziti dijete dok mu pomažete oprati zube ili kada mu pripremate obrok.

Prilagodite prehranu

Prilagodite prehranu čim uočite prve znakove prehlade. Što prije obogatite svoje obroke ljutom i intenzivnom hranom, to ćete prije ozdraviti. Povećajte unos svježeg češnjaka, papra, chillija, đumbira i ostale hrane koja grije organizam.

Perite ruke češće

Ruke morate, logično, prati nakon odlaska na WC te prije pripremanja hrane. No, kada ste bolesti obavezno češće sapunajte ruke. Pripazite da ih perete nakon što pušete nos, kašljete i prije nego što ste u kontaktu s djetetom. Ruke biste trebali prati barem 20 sekundi.

Očistite površine

Virusi i bakterije mogu živjeti satim kasnije na objektima koje ste dotaklu. Koristite dezinfekcijske maramice ili sprejeve na svemu što se dirali, a što će vjerojatno i vaše dijete dirat. Očistite igračke, prekidače za svjetlo, kvake itd.

Zaposlite partnera

Ako je moguće, neka zdravi partner vodi brigu o odlasku na spavanje, rutini prije kreveta. Grljenje i ljubljenje na neko vrijeme smanjite jer je inače vjerojatnije da ćete zaraziti mališane.

 

 

22.02.2019 u 11:21