Ublažite simptome alergija!

alergija
Crvene, suzne i nadražene oči, kihanje, curenje iz nosa, natečenost nosne sluznice, svrab i crvenilo u nosu, nadražajni suhi kašalj, otežano disanje i crvenilo kože... Ovo su simptomi najčešćih oblika alergije koji se javljaju tijekom proljetnih mjeseci.

Alergije posljednjih desetljeća pokazuju trend porasta te ih s pravom nazivamo bolestima modernog doba. Što je uzrok tome, nije lako odgovoriti, no vjerojatno je to promjena okoliša i sve veće zagađenje, velika uporaba lijekova te promjene u prehrani i načinu života.

Alergija ili prehlada

Simptomi alergijske reakcije ovise o tome na kakav način alergen ulazi u tijelo. Na primjer, pelud, koja se udiše kroz nos, obično uzrokuje simptome u nosu, očima, sinusima i grlu. Svima poznata reakcija na pelud je alergijski rinitis ili peludna groznica. Iako simptomi mogu upućivati na prehladu, ako potraju duže od 7 dana, vjerojatno je riječ o alergiji.

Često su nasljedne, ali su često povezane i s visokim životnim standardom koji slabi otpornost organizma, imuniteta, a jača podložnost infekcijama.

Alergijska kihavica ili alergijski rinitis predstavlja kroničnu upalu sluznice nosa koja je uzrokovana nekim od alergena. Javlja se u dva oblika: perinealni ili trajni i sezonski.

Kod sezonskog oblika smetnje se javljaju u određenom dijelu godine, obično u razdoblju cvjetanja. Najčešći alergeni su pelud različitih biljaka, trava i korova (topola, lipa, ambrozija).

Gotovo polovica stanovništva pati od alergijske kihavice, a epidemiološki podaci govore o povezanosti ove kihavice i astme.

Prevencija je u zdravom stilu života

Iako se kontakt s peludi ne može potpuno izbjeći, treba na svaki način smanjiti izlaganje alergenu, što će znatno smanjiti simptome alergije. Kod alergije na pelud u vrijeme cvjetanja koliko je moguće izbjegavati otvoren prostor. Više vremena provoditi u stanu, ne otvarati prozore, koristiti filtre za zrak. Voziti se sa zatvorenim prozorima u automobili. Izbjegavati izlazak u jutarnjim satima kada je koncentracija peludi u zraku najveća. Koristiti zaštitnu masku pri radu u polju. Često se tuširati i prati kosu kao i odjeću da bi se pelud uklonila.

Korisno je pratiti kalendar cvjetanja i informacije koje govore o koncentraciji peludi u zraku.

Pri padanju kiše ispire se pelud i smanjuje se rizik od alergije, dok se kod vjetrovitog vremena pelud raznosi. Dakle, najbolji način da se zaštitimo od alergije jest da poboljšamo svoj imunitet i da izbjegavamo alergene, ako je to moguće. To znači da je potrebno voditi računa o zdravom načinu života, prehrani, tjelesnoj aktivnosti...