U svijetu porast broja tinejdžera koji se bore s pretilošću

pretilost, debljanje, pretilost, debljanje, pretilost, svijet, azija, djeca, unos kalorija, topljenje kalorija, kalorije

Analiza je objavljena u medicinskom magazinu Lancet i pratila je trend pretilosti kod djece u više od 200 zemalja. U Velikoj Britaniji jedno od 10 djece od pet do 19 godina je pretilo. Ovakva djeca imaju veći rizik da budu pretila i kada odrastu i imaju povećan rizik obolijevanja od različitih bolesti.

Iako se stopa pretilosti stabilizira u mnogim europskim zemljama s visokim standardom, uključujući i Veliku Britaniju, ona se ubrzano povećava u mnogim drugim dijelovima svijeta, posebno u Istočnoj Aziji, na primjer u Kini i Indiji. Istraživači vjeruju kako su široka dostupnost i promocija jeftine nezdrave hrane koja deblja glavni razlozi za ovu pojavu.

U Polineziji i Mikroneziji pedeset posto mladih ima problema s viškom kilograma i pretilošču, a istraživači kažu da će, ako se ovaj trend nastavi, uskoro pretilost biti češća nego pothranjenost. Tako se u Istočnoj Aziji, Latinskoj Americi i Karibima u posljednjih nekoliko stoljeća dogodio preokret od pothranjenosti do pretilosti.

Među zemljama s visokim prihodima, SAD imaju najvišu stopu pretilosti kod djevojčica i dječaka, 19,5 i 23,3 posto.

"Čak su i svi mršavi ljudi teži nego što bi bili prije 10 godina. Nismo postali lijeni, bezvoljni i pohlepni. Činjenica je da se svijet oko nas mijenja", rekao je jedan od istraživača Harry Rutter.

Fiona Bull iz Svjetske zdravstvene organizacije smatra da se treba smanjiti proizvodnja nezdrave i kalorične hrane te više promovirati fizička aktivnost. Dosad je tek nešto više od 20 zemalja uvelo porez na zaslađene napitke.

Izvor: klix.ba