FOTO  U Mostaru obilježen Svjetski dan zaštite mentalnog zdravlja

Mostar, zdravlje, zaštita

Ovogodišnja tema obilježavanja okrenuta je očuvanju dostojanstva oboljelih, njihovih najbližih, ali i profesionalaca u ovoj oblasti.
"Promicati dostojanstvo osobe znači priznati da on ili ona ima neotuđiva prava, koja im nitko proizvoljno ne može oduzeti, ponajmanje iz ekonomskog interesa", riječi su Svetog oca u prošlogodišnjem obraćanju Europskom parlamentu. Istaknuo je potrebu razvijanja kulture ljudskih prava koja će mudro povezati pojedinačni ili osobni aspekt sa zajedničkim dobrom "dobrom svih nas, koje čine pojedinci, obitelji i posredničke skupine koje zajedno čine društvo".

Na razini Svjetske federacije za mentalno zdravlje pokrenut je Akcioni plan koji ima za cilj podržati i očuvati dostojanstvo osoba koje pate od mentalnih oboljenja, dostojanstvo njihovih najbližih, kao i dostojanstvo osoba koje rade sa njima.
Ovaj plan ima četiri glavna aspekta: jedinstvo, vidljivost, prava i oporavak.
Jedinstvo se ogleda u zajedničkom nastojanju država članica da prilagode legislativu i druge zakonske intervencije, koje bi išle ka unaprjeđenju mentalnog zdravlja općenito, te da za ove aktivnosti odobre odgovarajuća financijska sredstva. Drugim riječima, u svim državama članicama provodile bi se iste i/ili slične aktivnosti.
Vidljivost je komponenta koja se odnosi na zajednički napor svih u mentalnom zdravlju, uključujući profesionalce, znanstvenike, oboljele, članove obitelji, NVO i druge, kako bi se poteškoćama u oblasti mentalnog zdravlja dalo pravo javnosti i stavilo ih u fokus važnih društvenih zbivanja,

Podrška očuvanju elementarnih ljudskih prava je trajna zadaća, obzirom smo svjedoci svakodnevnog kršenja istih, pa čak i u državama koje su ekonomski razvijene i socijalno osviještene
Oporavak - liječenje mora biti kontinuirano, a ne ići samo do momenta smirivanja ključnih simptoma osnovne bolesti, odnosno ići ka istinskom oporavku i ponovnom uključivanju pojedinca u zajednicu, onako kako je to bilo i prije nego se bolest pojavila. Ovo će biti moguće kada utemeljimo oporavku usmjerenu praksu.