U Međugorju se sve više mladih liječi od lijenosti

ovisnost, Međugorje

U zajednici Cenacolo u Međugorju, osim ovisnika o drogi, kocki, internetu i antidepresivima, u posljednje vrijeme sve više borave i osobe s tzv. sindromom "trut", kojem je glavna karakteristika lijenost, to jest potpuna ovisnost o drugim osobama, kazala je u izjavi za Fenu voditeljica ženske kuće u toj zajednici Ivana Jaška.

- Sve više mladih upada u to teško stanje, a pomoć traže roditelji koji ne znaju kako da se izbore s lijenošću svoje djece - istaknula je Jaška.

Kao primjer lijenosti, navela je jednu djevojku koja se priprema za ulazak u kuću, a koja par dana uopće nije ustajala iz kreveta. Ona je iz kreveta izašla tek četvrti dan, i to po čašu vode jer su njezinoj obitelji iz zajednice savjetovali da joj ne donese hranu i piće i da je tako natjeraju da se sama počne brinuti o sebi.

Dok neki znanstvenici ističu da je lijenost povezana s depresijom, drugi s inteligencijom, a neki, pak, da ona uopće ne postoji, Jaška tvrdi da se u kući nalaze osobe koje nemaju nikakvih zdravstvenih poteškoća te da su njihovi problemi vezani isključivo za lijenost, odnosno ovisnost o drugim osobama.

Ocijenila je kako ćemo proučavajući što se sve krije iza takvog ponašanja pronaći niz složenih pitanja, a jedno od njih svakako je kako mladi provode svoje slobodno vrijeme.

- Naši mladi, kao i oni u svijetu većinu svog vremena danas provode na internetu i izležavajući se, dok njihovi roditelji obavljaju i najsitnije poslove za njih čime ih dodatno potiču na takvo ponašanje - naglasila je Jaška.

Voditeljica ženske kuće Cenacolo također podsjeća kako je lijenost prečesto ocjena karaktera koja nam nimalo ne pomaže u tome da shvatimo zašto se netko ne trudi da učini ono što želi ili to izbjegava.

Govoreći o samoj ženskoj kući Cenacolo, Jaška naglašava kako u njoj trenutno boravi oko tridesetak djevojaka koje se liječe od raznih ovisnosti.

- U kući imamo i majke s djecom jer su i mnogi bračni parovi u krizi i bore se s ovisnošću te traže pomoć - kazala je Jaška koja je iz Rijeke (RH) u Međugorje došla na liječenje te tu ostala 14 godina, odnosno nakon izlječenja kako bi mogla pomagati drugima.

Što se tiče samih ovisnika o drogama, ističe kako se oni danas više skrivaju i da se teže primjećuje da neka osoba ima taj problem.

- Ovisnici o drogama danas se skrivaju, i to nije isto kao prije 15 godina kad su ovisnici vrijeme provodili po ulicama i kada se odmah znalo da neka osoba ima taj problem. Danas se ovisnici zatvaraju u svoje sobe, provode vrijeme na internetu, povlače se u sebe i tako jako dugo prikrivaju ovisnost - ističe Jaška.

Zajednica Cenacolo osnovana je 1983. godine u Italiji, nakon čega se proširila po cijelom svijetu i danas broji oko sedamdeset kuća, među kojima su i dvije - muška i ženska u Međugorju.

- Nakon što je otvorena muška kuća, rodila se ideja i o ženskoj bratovštini u Međugorju, kako bi se dala mogućnost mnogim djevojkama, koje dolaze iz mnogih europskih i svjetskih gradova, da pronađu novi život koji su izgubili u drogi i tuzi - naglasila je Jaška.

Ustvrdila je kako kuća nije opterećena financijskim problemima jer, kako kaže, uz dobre ljude, rad i Božju providnost nikad nisu bili ostavljeni i imaju uvijek i više nego što im je potrebno tako da pomažu i onim kućama koje imaju manje.

Sve što se nalazi u kući, štićenici su sami izradili. Bitno je, kažu iz zajednice, steći radne navike, prestati živjeti ‘parazitski' te se vratiti normalnom životu.

Pored toga, pozvali su sve one koji imaju bilo kakav problem s ovisnošću da se jave u zajednicu na kontakt telefon 036 650 114 i da zajedno s bivšim ovisnicima, koji su se i sami nekada nalazili u takvoj situaciji, i stručnim osobama pokušaju riješiti taj problem.