U kakvom ste stanju s obzirom na šećer u krvi, krvni tlak

visoki krvni tlak, tlak, visoki krvni tlak, visoki tlak i kolesterol

Da biste znali u kakvom ste stanju s obzirom na šećer u krvi, krvni tlak ili kolesterol morate učiniti dvije stvari.

Prvo - izmjeriti, a drugo - naučiti referentne vrijednosti. Mi vam tlak ovako virtualno ne možemo izmjeriti, ali donosimo vam referentne vrijednosti. Ako želite saznati koji vam je indeks tjelesne mase » indeks tjelesne mase

Vrijednost šećera u krvi mijenja se tijekom dana stoga je potrebno napraviti više mjerenja. Ako dva mjerenja na tašte pokažu veće vrijednosti od 6.1 mmol/l potreban je oprez i redovito praćenje stanja za slučaj da se šećer povisi. Uređaj koji mjeri razinu glukoze odnosno šećera u krvi naziva se glukometrom. Glukometar se može nabaviti u ljekarni za nešto više od 350 kn - ovisi o kvaliteti, ali se ponekad dodjeljuje preko zdravstvenog zavoda uz nadoplatu.

Dijabetes se dijagnosticira kada dva mjerenja na tašte pokažu količinu veću od 7.0 mmol/l.
Idealna količina šećera u krvi je od 3.8 do 6.9 mmol/L.

nizak » manje od 3.5 mmol/l
normalan » 3.8 do 6.9 mmol/l
granični » od 7.8 do 11 mmol/l
visoki » iznad 11.1 mmol/l

Krvni tlak (vrijednosti su u mmHg)

 

Ako niste dosad znali, mmHg je jedinica za tlak i znači milimetre živinog stupca. Što je viši tlak, više milimetara će narasti živin stupac. To naravno vrijedi samo za analogne tlakomjere, danas su sve popularniji digitalni. Digitalne tlakomjere možete u ljekarni pronaći po cijeni od 500 pa sve do 1500 kuna.

Porast krvnog tlaka povezan je sa starenjem. Zbog otvrdnuća stijenki krvnih žila stariji ljudi fiziološki imaju više vrijednosti krvnog tlaka.

Vrijednosti krvnog tlaka su:
Kategorija Sistolički tlak (mmHg) Dijastolički tlak (mmHg)
Optimalni tlak <120 <80
Normalni tlak <130 <85
Povišeni normalni tlak 130-139 85-89
Blaga hipertenzija 140-159 90-99
Umjerena hipertenzija 160-179 100-109
Teška hipertenzija >180 >110
Izolirana sistolička hipertenzija >140 <90
digitalni-tlakomjer
Masnoće (kolesterol)

Granični kolesterol je vrijednost koja se kroz povijest mijenjala. Nekada se zdravom smatrala vrijednost do 7 mmol/L, a danas je to samo do 5 mmol/L (ukupni kolesterol kod odraslih).
Ukupni kolesterol

Djeca » ispod 4.7 mmol/l odrasli » ispod 5.0 mmol/l. Kolesterol je samo jedna od sastavnih tvari lipoproteina (biokemijskog spoja koji se sastoji od proteina i lipida).
HDL (skraćenica za high density lipoprotein )

Lipoprotein velike gustoće (HDL) prikuplja kolesterol iz tkiva u tijelu i odnosi ga u jetru, često se još naziva i "dobar kolesterol". Kod muškaraca » veći od 1.0 mmol/l kod žena » veći od 1.2 mmol/l
LDL (skraćenica za low density lipoprotein)

Lipoprotein male gustoće (LDL) prenosi kolesterol od jetre prema stanicama u tijelu. I žene i muškarci » manji od 3.0 mmol/l kod žena » veći od 1.2 mmol/l
Trigliceridi

Normalne razine triglicerida i kod žena i kod muškaraca trebaju biti » ispod 1.7 mmol/l
Idealan srčani puls

Srčani puls u mirovanju dosta ovisi o fizičkoj spremi. Kod atletičara je recimo volumen srca puno veći i njihov puls je puno niži. Normalna vrijednost pulsa u mirovanju široko gledano iznosi između 50 i 95 udaraca u minuti.

Tijekom umjerene fizičke aktivnosti broj otkucaja srca u zdravih odraslih osoba iznosi između 120 i 130, dok će aktivni sportaši zbog navikavanja srca na aktivnost imati nešto niži broj otkucaja, a osobe prekomjerne težine ili osobe koje se ne bave tjelesnom aktivnošću imat će znatno veći broj otkucaja u naporu.