U Hercegovini jedno oboljelo od HIV-a, šestero se liječi od virusa herpesa zostera

epidemija, virusna hemoragijska groznica, ebola, Gvineja, uzročnik ebole, skupina filovirusa, neviđena epidemija, Soj Zair, Hercegovina, virus, hiv, zdravlje, ebola, ebola, virus, HPV virus, ebola, AIDS, Marburg, Hrvatska zemlja, ebola, ebola, virusne bolesti, Skopje, Makedonija, ebola, BIH, nadzor, ebola, Dr. Craig Spencer, ebola, epidemija, ebola, Sijera Leone, izolacija,  Sierra Leone , ebola, virus, Svjetska zdravstvena organizacija
...bolestima u ovom entitetu koje je objavio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. Jedna osoba je od ovog virusa oboljela u HN županiji, tri u Sarajevu, te po jedna u Tuzlanskoj i ZD županiji. Inače, prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, broj oboljelih od zaraznih bolesti u Federaciji BiH raste.

Epidemija morbila

Naime, u razdoblju od 1. do 30. lipnja 2014. godine prijavljeno je 1960 osoba oboljelih od zaraznih i parazitskih bolesti, dok je u istom razdoblju prošle godine prijavljeno 1490 oboljelih. U lipnju je zabilježeno najviše oboljelih od morbila (ospica) čak 573 osoba, a bolest je registrirana u pet županija Unsko-sanskoj, Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskoj, Sarajevskoj i Hercegovačko-neretvanskoj. Usporedbe radi, u prošloj godini u lipnju nije zabilježena niti jedna osoba oboljela od morbila.

U FBiH enterokolitis zauzima drugo mjesto na listi vodećih zaraznih oboljenja. Uzroci enterokolitisa, koji je registriran kod 436 osoba, mogu biti i bakterije i virusi.

Simptomi gastrointestinalnog trakta uglavnom kratko traju bez težih posljedica. Bolest se javlja tijekom cijele godine, ali tijekom ljeta je uobičajeno češća pojava - podaci su FZJZ.

Bruceloza u USŽ

Najveći broj oboljelih od ove bolesti zabilježen je u ZD županiji, i to njih 170, dok je primjerice u ZH županiji registriran samo jedan oboljeli. U HN županiji ih je registrirano pet, u HBŽ-u dva, a u Posavini svega tri slučaja. Zanimljivo je spomenuti i kako je u prošlom mjesecu čak 16 osoba u Federaciji BiH oboljelo od bruceloze, u USŽ-u ih je oboljelo devet, u TŽ tri, a u ZDŽ četiri osobe. U odnosu na lipanj prošle godine povećan je i broj oboljelih od herpesa zostera, i to u svim županijama. Tako je najveći broj registriranih slučajeva registriran u Sarajevu, i to 42, u HNŽ-u je registrirano šest slučajeva, a u ZHŽ-u dva slučaja. Također, veliki je broj oboljelih od vodenih kozica gdje su zabilježena 420 slučaja, potom svraba 107 i streptokokne angine 75.

Kada je u pitanju stanje u HNŽ prema mjesečnom biltenu Federalnog zavoda za javno zdravstvo, registrirana su 92 slučaja zaraznih i parazitskih bolesti, od čega je najveći broj obolio od vodenih kozica, njih 50. Također, zabilježeno je deset slučajeva oboljenja od svraba, narodski rečeno - šuge, devet slučajeva oboljenja od ospica, te šest od herpesa zostera. Registrirana su oboljenja poput šarlaha, salmonele, mononukleoze, crvenog vjetra.

Kako bi se spriječilo oboljenje, ali i širenje zaraznih bolesti, potrebno je voditi računa o osobnoj i općoj higijeni i ispravnosti vode za piće. Također, potrebno je pranje voća i povrća koje se konzumira, ali i propisna obrada i čuvanje namirnica.

Večernji List