U centru za liječenje ovisnosti o drogama najviše pacijenata iz Mostara i Čapljine

ovisnost, ovisnost, droga, liječenje, Mostar, Čapljina, ovisnost, javna tribina
Novi načini zabave, trendovi, pozitivni stavovi prema drogama, hedonistička orijentacija prema životu i velika dostupnost droga pridonose tome da je svake godine sve više uživatelja opojnih sredstava, naročito među adolescentima.

Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru osnovan je još 1999. godine. Kroz njega je do danas prošlo ukupno 884 ovisnika o drogama. Od toga broja bilo je 797 muškaraca i 57 žena.

Prve godine se za liječenje prijavilo tek 17 osoba, a sljedeće čak 84 ovisnika koji su potom prošli kroz aktivno liječenje i proces resocijalizacije. Najveći broj prijavljenih centar je imao 2008.godine kad se prijavila 91 osoba.

Djeca ovisnici

Od početka ove godine do danas se prijavilo 17 novih ovisnika. Međutim, to su tek registrirani ovisnici dok su stvarne brojke onih koji su zakoračili u pakao droge puno veće. Ovaj centar pokriva područje od tri županije i susjedna područja Republike Srpske.

Najveći broj pacijenata je iz Mostara, zatim slijede Čapljina, Konjic, Ljubuški, Čitluk i Široki Brijeg. Iz centra napominju kako se ovi ovisnici uglavnom jave kada im problem postane zdravstveno, ekonomski i socijalno nepodnošljiv.

Poražavajući je podatak da je među ovisnicima koji su se prijavili na liječenje u centru čak 47 maloljetnika koji imaju manje od 15 godina dok je onih čija se starosna dob kreće od 15 do 20 godina bilo čak 261. Od 844 ovisnika koja su prošla kroz centar njih 532 uzimalo je heroin.

Način liječenja

Postupak liječenja ovisnika, nakon prijave, započinje razgovorom sa socijalnim radnikom i liječnicima koji određuju terapiju metadonom. Postupak liječenja se ne može odmah vremenski odrediti jer postoji kraći i duži detoks što ovisi o stanju pacijenta. Pod drogom se podrazumijeva svako psihoaktivno sredstvo prirodnog ili sintetičkog podrijetla koje kod ljudi stvara promjene psihičkoga stanja.

Prema farmakološkom djelovanju, droge se dijele u šest osnovnih kategorija: stimulativna sredstva, depresanti, narkotici, halucinogeni, kanabis i inhalanti, i svaka od ovih kategorija na svoj način psihofizički djeluje na konzumenta. Najteži stadij prilikom konzumacije narkotika je ovisnost o njima.

U ovom najopasnijem i najštetnijem stadiju osoba više ne vlada svojim životom. Nažalost, svake godine je sve više bh. građana koji su došli do ovog stadija i zbog toga iz mostarskog Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje o ovisnosti poručuju kako cjelokupna zajednica, od obitelji preko policije i odgojnih ustanova, treba uložiti više truda u prevenciji narkomanije.

Dnevni list