U BiH nema zagađene stočne hrane iz Njemačke i Nizozemske

..., a uzročnik je kancerogenih oboljenja, potvrđeno je u Agenciji za sigurnost hrane i Uredu za veterinarstvo BiH.

Zoran Đerić, zamjenik direktora Agencije rekao je da, iako su upoznati o svim zbivanjima preko Europske agencije za hranu, nije primljena informacija da je potencijalno zagađena hrana - jaja, meso peradi ili prerađevine - došla do tržišta BiH. Takođe je rekao da se u registru uvoznika stočne hrane ne nalaze njemačka i nizozemske firme koje su distribuirale zagađenu stočnu hranu i masnoću koja se dodaje stočnoj hrani.

Uvjeravanje da je sve pod kontrolom stiže i iz Ureda za Veterinarstvo, gdje kažu da su odmah po primitku informacije pojačane kontrole ovih namirnica i stočne hrane na ulazu u zemlju. Iako domaće laboratorije mogu napraviti samo ograničeno testiranje na prisustvo dioksina, testiranje se može napraviti, a u slučaju potrebe, nalazi se mogu tražiti iz Slovenije ili Italije.

Ipak, ovaj slučaj je još jedan koji upozorava nadležne da BiH još uvijek nije sposobna da kontroliše hranu "od njive do trpeze" i da je zbog nekontroliranog uvoza nemoguće znati čime su stoka i živina koju uvozimo ili čije klaoničke proizvode prerađujemo, hranjena i šta potrošači u BiH konzumiraju.

Podsjećanja radi, prisutnost dioksina otkrivena je u jajima, mesu peradi i svinja na više tisuća farmi u Njemačkoj, a zatrovana jaja su dospjela i do Velike Britanije.

rtvslon.ba