Tuširao se 30 dana ledenom vodom i više nema namjeru prestati

tuširanje, hladna voda, tuš, smanjiti , tuš kabina , kada, čišćenje, bakterije, savjeti
Kada vam krv brže kola žilama, koža se sjaji, i osjećate se kao da možete osvojiti čitav svijet?

A sada zamislite da se tako osjećate svako jutro, bez da uopće i vježbate.

Ako mislite da je to predobro da bi bilo istina, djelomično ste i u pravu. Jer da bi iskusili tu endorfinsku euforiju bez vježbanja, morati ćete se baciti pod ledeno hladan tuš ili kupku na par minuta svakoga dana.

Zagovornici ‘hladne terapije' tvrde kako su hladni tuševi besplatan način da ojačate svoj imunosustav, energiju i produktivnost. A poboljšanje i jedne od ovih stvari, a kamoli svih tri odjednom, očito bi poboljšalo sveukupno zadovoljstvo životom.

No da li se stvarno isplati zamijeniti ugodno tuširanje toplom ili mlakom vodom sa dvije minute ledenog mučenja?

Novinar Business Insidera odlučio je sam isprobati tako da će se tuširati ledeno hladnom vodom svaki dan punih 30 dana. Evo kako je to prošlo:

Dani 1. do 10. - Definitivno najgori

Da nastavimo analogiju s tjelovježbom, početak ove rutine najteži je dio. Osim što je ovo gore od vježbanja, jer tamo barem većina vježbi nije odmah prvog trena zastrašujuća. Kod vježbanja barem prvo počnete s nečim laganijim, dok je jednini način da lagano započnete s ledenim tuširanjem taj da odbrojite od pet do jedan, zažmirite, i hrabro zakoračite naprijed.

"Teško je opisati iskustvo početnih 10 sekundi prvog ledenog tuširanja, jer su mi svi osjeti bili preopterećeni. U mozgu je prestala sva aktivnost te je zamijenjena samo jednom mišlju: ‘TAKO HLADNO. TAKO, TAKO HLADNO.'", napisao je Drew Housman, čovjek koji se odlučio na 30-dnevni izazov, te dodao "Slijedećih 20 sekundi bilo je još gore, jer sam postao svjestan što se u stvari događa, ‘Sam sam si to učinio. Ja sam lud. Što to radim?'"

Ali nakon 30 sekundi tijelo mu se je počelo smirivati. Ponovo je mogao razmišljati poput racionalne osobe, i nije više želio pod svaku cijenu iskočiti iz tuša, ili vrištati na sav glas. Ali i dalje se osjećao hladno i jadno.

Izlaganje hladnoći može vam potencijalno pomoći u podizanju nivoa endorfina, izgradnji prave vrste masti, gubitku težine, borbi s depresijom, pa čak i smanjiti veličinu tumora.

Dani 11. do 20. - Situacija se polako poboljšava

Baš negdje nakon dva tjedna buđenja i smrzavanja u ledenoj vodi, nešto se čudno dogodilo. Čovjek je čak počeo uživati u njoj. A počeo je i primjećivati neke fiziološke koristi.

Bio je spremniji suočiti se s dnevnim izazovima. "Napokon, što bi me uopće moglo oneraspoložiti sada kada sam već prošao kroz nešto toliko strašno tako rano u jutro?"

Dani 21. do 30. - Kada apsurdno postne rutina

"Na zadnjem dijelu svog 30-dnevnog izazova, više se nisam morao motivirati nabrijanom glazbom ili psihološkim trikovima da svakog jutra odem pod hladan tuš. Jednostavno bih to učinio, svjestan da su koristi veće od početne nelagode."

Tada je uočio paralele između onoga što je radio pod tušem i štednje novca. "Jednom kada vam štednja postana navika, onda stvaranje kućnog proračuna i prekid s bespotrebnim trošenjem, ti u početku bolni koraci odjednom postanu lakši. Umjesto napornih i bolnih zadataka postanu obična rutina."

Onda je počeo eksperimentirati s tuširanjem u različiti doba dana. Otkrio je da su popodnevna korisna poput jutarnjih. Ledeno hladan tuš u 2 popodne je poput šalice kave bez poremećaja sna i dodatnih troškova.

Osjećate se pospano nakon ručka? Umjesto da odete po još jednu kavu, probajte uskočiti pod hladan tuš na koju minutu. Morate kasno navečer nešto napraviti, ali ste umorni nakon dugog i teškog dana? Probajte uroniti se u ledenu vodu, i vidjeti ćete koliko će vam pažnja i koncentracija biti bolji.
Zaključak

Izgleda da se 30-dnevni izazov hladnim tušem isplati za svakoga tko se malo vuče ujutro. Možda ćete čak uštedjeti nešto novca kojeg inače potrošite na kavu, jer će vam trebati manje kofeina jednom kada budete započinjali jutro navalom endorfina.

Net.hr