Trudničke tegobe :Koje lijekove koristiti u slučaju mučnine, žgaravice, zatvora i hemoroida?

trudnoća, dijabetes, pržena hrana, internet, majčinstvo, trudnoća, trudnoća, zdravlje, simptomi, liječnik, trudnoća, Trudnoća i traume, alkohol, trudnoća, očaj, dojenje, alkohol, u trudnoći, dojilja, u trudnoći, trudnoća, zdravlje, znanstvenici, istraživanje, starenje, mučnina, curica, trudnoća, trudnoća, godine, vrijeme, pobačaj, uzroci pobačaja, trudnice, pamučne gaćice, štetnost, trudnoća, trudnoća, dijete, muško, žensko, spol dijeteta, trudnoća, mučnina, istraživanje, trudnice, trudnoća, znanstvenici, otkriće, trudnoća, kad postati majka, pobačaj, mitovi, trudnoća, beba, trudnoća, žene, trudnoća, mučnina, trudnoća, savjeti, žena, trudnoća, plodnost, trudnoća, uživanje, razlozi, metode, menopauza, trudnoća, trudnice, kiseli krastavci, istraživanje, trudnoća, razlike, novo otkriće, stres, trudnoća, kućni testovi za trudnoću, trudnoća
...nije moguće ili dovoljno, možete si pomoći nekim od lijekova sigurnih za trudnice

 

S lijekovima u trudnoći, kao i s biljnim pripravcima i dodacima prehrani, uvijek je potreban oprez. Idealno bi bilo sve tegobe i zdravstvene probleme prevenirati ili ublažiti zdravim navikama, no za slučaj da se ipak pojave mag. pharm. Melita Petrović savjetuje koji se lijekovi mogu koristiti kod najčešćih trudničkih tegoba:

Mučnina

Mučnina najčešće traje prvih 6-8 tjedana. Kod blažih oblika češće jedite manje obroke s više ugljikohidrata, a manje masti. Grickajte krekere ili dvopeke i pijte sok od đumbira, kaže mag. Petrović. Kratkotrajno se može koristiti lijek dimenhidrinat (Dramina, Aviomarin). Pomoći može i vitamin B6 (piridoksin), u dozi 2x25 mg, te homeopatski lijekovi. Teži slučajevi ipak zahtijevaju pomoć liječnika.


Žgaravica

Najsigurniji lijekovi za žgaravicu u trudnoći su antacidi. Uzimaju se u obliku tableta za žvakanje sat iza obroka, više puta na dan. Prednost imaju preparati s kalcijevim i magnezijevim karbonatom (Rennie), a preparati s aluminijem (Gastal i Rupurut) mogu se koristiti samo kratkotrajno i oprezno zbog mogućeg nakupljanja aluminija u tkivima fetusa. Ranitidin - Peptoran, iako prolazi kroz placentu, smatra se sigurnim. Želučane tegobe mogu se ublažiti i spavanjem na uzvišenom uzglavlju, izbjegavanjem masne hrane, čokolade te kave i alkohola.

Zatvor

Patite li od zatvora, isprobajte dodatke prehrani (npr. ljuskice indijskog trputca ili sirup šljiva-smokva). Od lijekova - laksativa, koristan je i siguran, ali samo povremeno i kratkotrajno, bisakodil ili laktuloza. Neškodljivi su i čepići, kaže Petrović.

Hemoroidi

Kod potrebe za terapijom preporučuju se gelovi ili masti s biljnim tvarima (ekstrakti kamilice, nevena, propolis...), eventualno uz dodatak lokalnih anestetika. Preparat koji se koristi kod hemoroida s krvarenjem i upalnim promjenama (Faktu) ne preporučuje se trudnicama, napominje mag. Petrović.

klokanica.hr