Trombociti

Trombociti, u koštanoj srži, bjelančevine, peptidi, regulacija protoka krvi

Oni nastaju u koštanoj srži, otpuštaju se u krvotok i zatim putuju po cijelom tijelu i obavljaju svoje zadaće, te se prirodno raspadaju za nekoliko dana. Najvećim se dijelom sastoje od vode, a ostatak čine razne bjelančevine i peptidi.Glavna zadaća trombocita jest u regulaciji protoka krvi, kako u normalnim uvjetima, tako i prilikom zaustavljanja krvarenja kod nekih oštećenja ili ozljeda organizma.

Za to im je potrebno nekoliko bitnih svojstava, od kojih zasigurno treba izdvojiti sposobnost priljubljivanja uz svaku površinu, sposobnost sljubljivanja u veće nakupine i sposobnost bubrenja i apsorpcije vode.

Ako dođe do smanjenja broja trombocita (trombocitopenija) dolazi i do narušavanja zdravstvenog stanja organizma. Ona se može javiti kao posljedica leukemije, infekcija ili smanjenja funkcije jetre, a tada je smanjenje broja trombocita sukladno smanjenju broja ostalih krvnih tjelešaca. Drugi česti razlog trombocitopenije jest neravnomjerna raspodjela gdje se u slezeni skladišti i do 3 puta više trombocita nego obično. Također, do smanjenja broja trombocita može doći i zbog njihove prebrze razgradnje (poglavito kod male djece), koja je uglavnom uzrokovana nekom infekcijom, idiopatskom trombocitopenijskom purpurom ili hemolitičkim uremičkim sindromom.


Napravite kompletnu krvnu sliku

Simptomi ovih bolesti su različiti, ali se smanjenje broja trombocita kod svih manifestira sitnim potkožnim krvarenjima, lakim modrenjem, slabim zacjeljivanjem rana, krvarenjem iz nosa i desni, te obilnom i dugotrajnom menstruacijom kod žena. Kompletna krvna slika će dati podatke o pravom broju trombocita, a daljnja dijagnoza će otkriti uzročnika bolesti. Kod liječenja trombocitopenije liječi se uzročnik samog smanjenja broja trombocita, pa se tako mogu prepisati određeni lijekovi (kortikosteroidi), učiniti plazmafereze (izmjena krvne plazme), pa čak i obaviti kirurški zahvat (uklanjanje slezene).

limeta.net.hr