Top pet namirnica za mršavljenje

Dosadno, ali istinito je da za uspješno skidanje kilograma morate više vježbati i manje jesti. Ta dobitna kombinacija nikada neće izaći iz mode jer je istinita. Srećom, uz mukotrpni rad i odricanje lakše je sve proći ako imate nekoliko zgodnih savjeta da lakše prebrodite dan i brzo zapazite rezultate

Nutricionistica Brierley Wright, koja piše za časopis Eating Well, kaže da je ključ uspješnog skidanja kilograma što veći unos vlakana u tijelo. Vlakna najviše ima u voću i povrću, za koje je poznato da bi trebali svakodnevno biti na našem meniju.

Osim iz voća i povrća, vlakna možemo dobiti i iz cjelovitih žitarica. Zato je važno da uz povećan unos vlakana pijete dovoljno tekućine kako ne biste imali problema s probavom.

Nedavno je i istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition pokazalo da redovit unos vlakana u organizam pomaže održavanju tjelesne težine te u borbi s viškom kilograma. Kroz dvogodišnju studiju znanstvenici su došli do zaključka da osam grama vlakana na tisuću unesenih kalorija u tijelo potiče gubitak do dva kilograma. Evo nekih namirnica koje lako možete uvrstiti u svakodnevni meni, a imaju dovoljno vlakana.

Mahune
Možete ih pripremiti na različite načine, od variva do salate, a jedna šalica mahuna ima oko četiri grama vlakana. Osim što su dobre za održavanje tjelesne težine, zdrave su i za kosti jer imaju vitamin K. Dnevna preporučena doza mahuna za čvršće kosti je četvrtina šalice.

Batat (slatki krumpir)
Povrće koje stručnjaci nazivaju revolucionarnom namirnicom za mršavljenje. Ima malo kalorija, odličan je za dijabetičare i probavlja se veoma polako, što znači da ćete dulje vremena biti siti. Pečeni batat srednje veličine sadrži triput više vitamina A od preporučenih dnevnih količina te polovicu preporučenih dnevnih količina vitamina C i trećinu vitamina E. Batat je bogat dijetnim vlakanima, vitaminom B6, folnom kiselinom, vitaminom A koji je važan za zdravlje očiju te željezom, kalijem, magnezijem, karotenom i luteinom. Sadrži malo natrija, neznatne količine masti i nimalo kolesterola, a 100 grama pečenog batata ima samo 103 kcal.
Bundeva
Ovo je namirnica koju također možete pripremiti na puno načina, a u zimsko doba lijepo će vas okrijepiti juha od bundeve. U jednoj šalici ima oko tri grama vlakana, a bundeva također ima vitamine C, E i A te kalij.

Jabuke
Idealna zimska voćka koju lako možete ponijeti sa sobom i pojesti na poslu ili bilo gdje drugdje. Jabuka srednja veličine ima oko četiri grama vlakana, a ima i vitamin C koji nam dobro dođe zimi te kalij.

Slanutak
Još jedna namirnica koja je izvrsna u zimsko doba je slanutak. Možete ga raditi kao varivo, na salatu ili ga skuhajte pa napravite paštetu s malo maslaca i soli. Tako imate namaz za ukusan doručak ili večeru, a može potrajati nekoliko dana spremljen u hladnjaku. Slanutak ima čak osam grama vlakana u ¾ šalice, stoga ga probajte redovno uvrstiti u svoj meni. Osim vlakana, ima vitamin B6 i folnu kiselinu.

Preuzeto s: Dijeta.co