Tikvice su dobre za prostatu

Tikvica, ljekovitost, beta-karoten, potiču probavu, ateroskleroza arterija, potiču libido, poslastica, ljeto, tikvice, tikvice, blagodati, tikvice, blagodati
Tikvica ima mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima. Tikvice pripadaju porodici Cucurbitacea, kao dinje i krastavci. Ovo niste znali: Tikvice su voće a ne povrće kako mnogi od nas misle. Tikvice, kao i sve tikve, potječu iz Amerike, a čovječanstvo ih konzumira već više od 10000 godina.

Smatra se da je današnja sorta tikvica tijekom godina razvijena u Italiji.

Pogledajte sastav tikvice i njezinu ljekovitost
Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Time je ona odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost. Tikvica obiluje vitaminom B i C, manganom i kalijem, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom.

Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori, pa je preporučljivo da se kora ne guli sa mladih plodova. Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva od toksina. Time smanjuju vjerojatnost od raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit. Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snižavaju povišeni kolesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Neka su istraživanja pokazala da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate. To je bolest koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose. Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela. Pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, potiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i kolesterola. Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom i zacjeljivanje rana bržim. Zato, ako imate suhu kožu, stavite na lice ploške tikvice, ostavite dvadeset minuta i isperite. Koža će vam biti meka i svježa.

Zdravstvene dobrobiti tikvica su: tikvice djeluju protuupalno, povećavaju razinu energije, potpomažu mršavljenju, snižavaju razinu kolesterola, čiste crijeva od toksina, sprečavaju bolesti prostate, poboljšavaju probavu, potiču libido, čine kožu zdravijom i čuvaju zdravlje fetusa.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl