Terapija protiv boli u koljenu

koljeno, bol, istezanje, Fizikalna terapija, Protuupalni lijekovi, Kortizon
Ako niste sigurni u svoju dijagnozu, ili težinu Vašeg stanja, trebali biste potražiti stručni savjet prije početka bilo kakvog plana liječenja.

Ovdje su navedeni neki uobičajeni tretmani za terapiju koljene boli. Nisu svi od ovih tretmana prikladni za svako stanje, ali oni mogu biti od pomoći i u Vašoj situaciji.
Odmor :

prva terapija za najveći broj stanja koji uzrokuju bol u koljenu je odmor za zglob, i omogućavanje da se akutna upala povuće. Nerjetko je to jedini i dovoljan korak potreban za ublažavanje bolova u koljenu. Ako su simptomi teži , ortoza za zglob ili pomagalo koje će rasteretiti opterećenje u zglobu može biti od velike koristi.
Primjena hladnoće i topline :

Krio (led) terpija i krio oblozi kao i primjena toplih jastučića su među najčešće korištenim metodama liječenja boli u koljenu. Što je ispravno i kada koristiti hladnoću a kada toplinu, te koliko dugo primjenjivati jednu od tih terapijskih procedura savjetujte se sa stručnom osobom.
Istezanje:

istezanje mišića, tetiva te tkiva koje okružuju zglob može pomoći kod nekih uzroka boli u koljenu. Potrebno je koristiti ispravnu tehniku istezanja, poštivati granicu podražljivosti, zadržati dovoljno dugo u istegnutom položju te lagano relaksirati i vratiti u prvobitan položaj.
Fizikalna terapija:

Fizikalna terapija je važan aspekt liječenja gotovo svih ortopedskih ozljeda. Fizioterapeuti koriste različite tehnike za povećanje snage i izdržljivosti mišića, povratak mobilnosti zgloba sa ciljem pomoći pacijentu sa ciljem što skorijeg povratka dnevnim aktivnostima.
Protuupalni lijekovi:

Nesteroidni protuupalni lijekovi, obično se nazivaju NSAR, su neki od najčešće propisivanih lijekova, osobito kod pacijenata s boli u koljenu uzrokovanih problemima kao što su artritis, burzitis, i tendonitis.
Injekcije kortizona :

Kortizon je snažan lijek koji liječi upalu, a upala je najčešći problem kod bolesnika s boli u koljenu. Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim prednostima i nedostatcima kortizon injekcija za svoje stanje.

reha.hr