Televizija i loša prehrana idu zajedno

...svaki dan, pokazalo je istraživanje koje je obuhvatilo 13 000 američkih učenika.

Iako otkriće nije osobito iznenađujuće, znanstvenici nisu mogli utvrditi što je prvo - previše vremena pred televizorom ili loše prehrambene navike.

Stoga istraživanje ne dokazuje da gledanje previše televizije potiče loše prehrambene navike kod djece, prenose mediji.

Ipak potvrđuje ranija istaživanja koja su pokazala da skraćivanje vremena provedenog pred televizorom izaziva smanjivanje unosa hrane kod djece te ona mogu izgubiti na tjelesnoj masi.

"Istraživanje je svakako u skladu s idejom da gledanje televizije možda loše utječe na unos i izbor hrane", kaže Leah Lipsky, koja je radila na istraživanju provedenom na institutu za zdravlje djece Eunice Kennedy Shriver u Marylandu.

Prijašnja istraživanja već su pokazala da mlade osobe koje provedu više vremena pred ekranima imaju veće izglede biti pretile.

Jedno od objašnjenja je da reklame tijekom dječjih programa promoviraju brzu hranu i slatkiše te potiču djecu na konzumiranje nezdrave hrane.

Djeca obuhvaćena istraživanjem prosječno su dnevno gledala oko 2,5 sati televizijskog programa.

Znanstvenici su utvrdili da svaki dodatni sat gledanja tv programa dnevno u dobi od 10 do 16 godina smanjuje vjerojatnost da će djeca jesti povrće za 5 posto i voće za 8 posto.

Svaki dodatni sat gledanja programa također znači da djeca imaju 18 posto veću vjerojatnost jesti slatkiše svaki dan, 24 posto veću vjerojatnost svakodnevno konzumirati gazirana pića i 14 posto veće izglede ići najmanje jednom tjedno u restorane brze prehrane.

"Učinak gledanja televizije proteže se dalje od samog grickanja pred ekranima", kazao je Ronald Iannotti, koji je također radio na istraživanju.

Fena