Tajno oružje voća i povrća kojim pobjeđujemo bolesti

neplodnost, hrana, hrana, dijeta, dijeta, hrana, hrana, kuhanje, debljanje, pretilost, hrana, vitamini, vitamin c, zdravlje, gripa, hrana, zdravlje, hrana, mršavljenje, jelo, piće, ljeto, vrućina, hrana, doručak, zdravlje, mršavljenje, kruh, ugljikohidrati, hrana, blagdan, Uskrs, prejedanje, hrana, spavanje, izbjegavanje, hrana, inzulin, zaglupljivanje, šećer, hrana, poskupljenje, život, namirnice, hrana, rok trajanja, namirnice, žensko zdravlje, deset namirnica za žene, hrana, namirnice, Zdrave namirnice, prehrana, zdravlje, Plan jela, Broj obroka, vježbanje, plan za dijetu, štetne nuspojave, dijeta, namirnice, pesticidi, prejedanje, kako spriječiti, prejedanje, blagdani, jelo, dodaci prehrani, manjkavost prehrane, mediteranska prehrana, način prehrane, prehrana, zdravlje, hrana, hrana, jelo, djeca rast, Zdrave namirnice, zdravlje, nezdrave namirnice, vitamini, probava, način prehrane, brza hrana, Hrana bogata proteinima, dodaci prehrani, mozak, Zdrav mozak, uticaj na mozak, omega 3, Omega 3 i
Čuli ste za polifenole? To su biljni spojevi sa snažnom antioksidativnom aktivnošću. Najčešće ih unosimo u voću, povrću, vinu, čaju i kakaou. A ako ste se pitali zašto se toliko često ponavlja da treba jesti voće i povrće imajte na umu sljedeće: Znanstvena istraživanja pokazuju da zbog specifične biološke aktivnosti štite srce, krvne žile i imunološki sustav. Razmatraju se i kao molekule s potencijalnim pozitivnim učinkom na prevenciju kroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja.

Do danas je poznato približno 8.000 polifenolnih molekula, a najznačajnije skupine su: flavonoli, flavoni, flavan-3-oli, flavanoni i d-antocijani.

Posvemašnja strukturna raznolikost polifenola otežava precizno određivanje prehrambenog unosa. Procjena također podliježe pogreškama zbog razlika u koncentraciji u sličnim namirnicama koja se događa pod utjecajem brojnih čimbenika, poput raznolikosti vrsta, svjetla, stupnja zrelosti, procesiranja i skladištenja. Općenito, prehrambeni unos nekolicine flavonola i flavona kvantitativno je sličan nekim dobro poznatim mikronutrijentima, poput vitamina C i E. Primjerice, dnevni unos u Škotskoj iznosi približno 100 mg/dan.
Smatra se da naš dnevni unos flavonoida varira od 10 do 100 mg dnevno, ovisno o sastavu dijete. Prilično izražene razlike unosa flavonoida javljaju se između različitih zemalja, što je dokazano u 'Seven Countries Study'. Nizozemska, Velika Britanija i SAD imaju približno jednak unos. Hrana bogata flavonoidima uključuje citruse, jabuke, luk, čaj, kakao i vino. Crno vino i sok od grožđa sadrže više od 500 mg/L flavonoida; bijelo vino i pivo sadrže manje od 60 mg/L.

Polifenoli iz sjemenki grožđa
Sjemenke grožđa su otpadni proizvod vinske industrije i u proizvodnji soka od grožđa. Sadrže bjelančevine, masti, ugljikohidrate te 5-8 % polifenola, ovisno o varijetetu. Sjemenke grožđa sadrže skupinu polifenola koju nazivamo proantocijanidini (oligomerni proantocijanidini). Znanstveno je dokazano da je antioksidativna aktivnost proantocijanidina 20 puta snažnija od vitamina E i 50 puta snažnija od vitamina C.

Ekstrakt sjemenki grožđa poznat je kao snažan antioksidans koji štiti tijelo od prijevremenog starenja, bolesti i propadanja. Brojne znanstvene studije objavljene o ekstraktu sjemenki grožđa govore o povoljnim učincima proantocijanidina, posebice o zaštiti tijela od oštećenja izazvanih sunčevim zračenjem, povoljnom učinku na vid, savitljivost zglobova, arterija i drugih tjelesnih tkiva te povoljnom učinku na cirkulaciju krvi uslijed jačanja kapilara, vena i arterija.

Kratki pregled znanstvenih dokaza
Epidemiološki dokazi sve snažnije podupiru hipotezu o preventivnom učinku prehrane bogate voćem i povrćem na razvoj kardiovaskularnih bolesti. Smatra se da je tomu tako zbog razvoja metoda za procjenu prehrambenog unosa. Dugo se smatralo da taj učinak valja pripisati djelovanju antioksidativnih vitamina i karotenoida, supstancama koje su poznate i kao imunomodulatori, a prisutne su u voću i povrću. U posljednje vrijeme, sve se više pažnje poklanja spojevima koji nisu vitamini, a posebno su u fokusu polifenoli, supstance prisutne u brojnim biljkama. Najbrojnija skupina polifenola su flavonoidi, supstance koje najvećim dijelom osiguravaju okus i boju voća i povrća. Nekoliko populacijskih studija utvrdilo je vezu između unosa flavonoida i rizika od kardiovaskularnih bolesti. U studiji koja je trajala 10 godina, Hertog i suradnici naveli su da je relativni rizik za neželjene koronarne incidente u starijih osoba koje su imale najviši unos flavonoida bio značajno manji od osoba koje su imale nizak unos flavonoida. Druga desetogodišnja studija u kojoj je sudjelovalo 34 000 žena u postmenopauzi, utvrdila je da je ukupan unos flavonoida bio povezan s mortalitetom od kardiovaskularnih bolesti.

Slični rezultati objavljeni su i u finskoj studiji u kojoj je sudjelovalo 10 000 muškaraca i žena, gdje je kod osoba s višim unosom kvercetina uočena manja smrtnost od ishemijske bolesti srca.
Antioksidativni polifenoli (katehini, epikatehini, antocijanini),osim kardioprotektivnog, imaju i moćno neuroprotektivno djelovanje. Nova američka studija iz 2010. Godine, koja je potekla sa Sveučilišta u Cincinnatiju, donijela je zanimljive i ohrabrujuće rezultate - redovita konzumacija grožđa potencijalni je borac protiv starenja živčanog sustava i propadanja mentalnih funkcija vezanih za visoku životnu dob. Istraživanje koje je trajalo 12 tjedana na kraju je pokazalo da su bioaktivne komponente grožđa (polifenoli) učinili svoje: poboljšalo se pamćenje, verbalne sposobnosti te prostorno snalaženje, u pojedinaca kod kojih su te funkcije bile u određenoj mjeri narušene (ali ne u smislu uznapredovale demencije).

Skupina španjolskih autora objavila je u časopisu Nutrition Research 2006. godine studiju o utjecaju unosa soka bogatog polifenolima na antioksidativni status skupine zdravih dobrovoljaca. U studiji je korišten sok od grožđa i bobičastog voća bogat polifenolima, a ispitanike je činilo 12 zdravih dobrovoljaca (6 muškaraca i 6 žena). Dobrovoljci su na tašte primali jednokratnu dozu (400 mL) sok. Krv im je analizirana prije unosa i 1, 2, 4 i 6 sati nakon unosa. Sličnom dinamikom prikupljan je i urin. Urinarna ekskrecija polifenola dosezala je vrhunac 2 sata nakon unosa i trajala je do 6 sati nakon unosa. Povišenje razine serumskih polifenola vezanih za lipide opažalo se nakon 2 do 6 sati. Ovi rezultati ukazuju kako su polifenoli iz voćnog soka bioraspoloživi i mogu se vezati za lipidnu frakciju seruma te stoga smanjiti peroksidaciju lipida.

Polifenoli su esencijalne molekule za fiziologiju biljaka, budući da su uključene u različite funkcije poput rasta, pigmentacije, rezistencije na patogene i druge.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender/ net.hr