FOTO  Svjetski dan šećerne bolesti obilježen u Mostaru

šećerna bolest, Mostar
Građani su mogli besplatno izmjeriti razinu šećera u krvi, a Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) organizirao je promotivno-preventivnu kampanju tijekom koje je bilo riječi o pitanjima koja su iznimno važna za šećernu bolest, kao i o stalnim aktivnostima koje se provode kako bi se osnažila borba u prevenciji i liječenju oboljelih od te bolesti.

Voditelj Služba za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a, specijalist i epidemiolog Erdin Alajbegović rekao je kako je dijabetes tihi ubojica, on nikad ne nastupa naglo već se polagano razvija i uništava.

Po Alajbegovićevim riječima, najčešći uzroci dijabetesa su genetska predispozicija, neodgovarajuća prehrana i smanjena tjelesna aktivnost.

- U posljednje vrijeme zamijećen je nagli porast broja oboljelih žena. Također, došlo je do porasta broja gestacijskog dijabetesa kod žena u trudnoći, tako da svaka sedma trudnoća završava s gestacijskim dijabetesom, od čega svaka druga na kraju završi s trajnim dijabetesom mellitus tipa 2 - upozorio je Alajbegović.

Dodao je kako je zbog toga Svjetska zdravstvena organizacija odlučila ovogodišnji Svjetski dan dijabetesa posvetiti ženama i on se ove godine obilježava pod motom ''Žene i dijabetes - naše pravo na zdravu budućnost''.

- Doktori koji prate trudnoće trebaju skrenuti pažnju na važnost tjelesne aktivnosti i prehrane, jer odgovarajućom tjelesnom aktivnošću i prehranom može se do 50 posto smanjiti rizik od pojave gestacijskog dijabetesa - poručio je Alajbegović.

On je rekao kako Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a nema točan podataka o broju oboljelih od dijabetesa u HNŽ-u.

- Informatizacija koja je provedena u zdravstvenim ustanovama nije uključila Zavod za javno zdravstvo. Podaci koji se prikupljaju o broju oboljelih akumuliraju se u Zavod za zdravstveno osiguranje HNŽ-a koji te podatke koristiti za neke svoje potrebe - kazao je Alajbegović.

Svjetski dan dijabetesa - World Diabetes Day (WDD) obilježava se širom svijeta 14. studenoga. Inicijativu za njegovo obilježavanje pokrenula je Međunarodna dijabetološka federacija (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine, kao odgovor na sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti diljem svijeta.

FENA