Sveučilište Columbia: Probavne stanice hakirane za proizvodnju inzulina

Sveučilište Columbia, inzulin, liječenje dijabetesa tipa 1

Znanstvenici Sveučilišta Columbia objavili su znanstveni rad u kojem opisuju tehniku kojom su genetskim inženjeringom preuredili ljudske gastrointestinalne stanice da prozvode inzulin, što je veliki napredak u liječenju dijabetesa tipa 1.

Do sada su znanstvenici za proizvodnju inzulina u laboratoriju uspjeli modificirati matične stanice, no pokazalo se da one nemaju sve funkcije prirodnih beta stanica gušterače, pa je tim Centra za dijabetes Naomi Berrie na Sveučilištu Columbia eksperimentirao s drugim stanicama koje bi mogle zamijeniti stanice koje je imuni sustav pacijenata s dijabetesom tipa 1 uklonio iz gušterače.

Nakon što je tim dr. Domenica Accilija prvo uspješno modificirao gastrointestinalne stanice za proizvodnju inzulina u miševima, nova studija je ukazala da isto funkcionira i na ljudskim stanicama, deaktiviranjem gena pod nazivom FOXO1.

Mada se ovo za sada isključivo testiralo na malim uzorcima tkiva u laboratoriju, znanstvenici vjeruju kako će kroz dvije godine moći prijeći na kliničke testove na ljudima, prije čega će tijekom sljedećih istraživanja prvo kreirati sastojke lijeka koji će pretvarati stanice probavnog sustava u stanice za proizvodnju inzulina.

Izvor: Columbia University