Sveto ulje maslinovo

masline, maslinovo ulje, margarin, istina, lijek, smokve, maslinovo ulje, maslinovo ulje, recepti, maslinovo ulje, mljeveni papar, kurkuma, lijekovi, preventiva, RAK, maslinovo ulje,  hepatoprotektivno djelovanje, bolesti jetre, jetra, Bajakovo, limunov sok, maslinovoo ulje, limun, toksini u organizmu, čišćenje toksina, Oleum Olivarum, antibakterik, detoksikant, maslinovo ulje, List masline, maslinovoo ulje, maslinove grančice, ulja, masti, suhe smokve, smokve, maslinovo ulje, lijek, maslinovo ulje, Djevičansko ulje, preporuke, maslinovo ulje, njega lica, maslinovo ulje, masline, maslinovoo ulje, maslinovo ulje, masline, maslinovo ulje, Hercegovina, maslinovo ulje, zdravlje, maslinovo ulje, ekstra djevičansko, Krk, šećer, sojino ulje, istraživanje, maslinovo ulje
Maslica, maslinka, olika, oljika, ulika, uljika, uljenka drugi su nazivi za maslinu (Olea europaea var. - sativa - oleaster L.) iz obitelji maslinke (Familiae Oleaceae), a njezin je ljekarnički naziv Oleum Olivarum.

Djeluje kao antiarterosklerotik, antibakterik, antidot, antikarcinom, antioksidans, antipiretik, antispazmatik, detoksikant, holagog, holecistokinetik, holeretik, kozmetik, laksativ, sedativ. Maslinova grančica simbol je mira, poretka, blagostanja još iz vremena koje opisuje Biblija. Golubica u kljunu donosi nakon općeg potopa Noi grančicu masline kao znak da se voda počela povlačiti. Ljekovitost masline poznata je još 4000. godine prije rođenja Isusa Krista. Maslinovo ulje kao sveto ulje cijenili su svi narodi Mediterana. U Bibliji, uz vino, maslinovo drvo i ulje spominje se na tisuće mjesta, a rabilo se i kao sredstvo plaćanja u doba robne razmjene. Smatra se da su Feničani maslinu prenijeli Grcima i Španjolcima, a Grci Talijanima. Židovi, prema biblijskim pričama Joatama, od svih plodova najviše vrednuju maslinu, smokvu i vinovu lozu. U Katoličkoj Crkvi biskup na Veliki četvrtak posvećuje maslinovo ulje koje se rabi prilikom krštenja, svete potvrde, zaređenja svećenika, biskupa, kao i za posljednju pomast.
Dugovječno stablo

Maslina je dugovječno stablo koje naraste i do 20 metara visine, većinom jako kvrgavo i izvijenog oblika. Cvijet je bijeložućkast, ugodnog mirisa. Listovi su duguljasti, kožasti, tamnozelene boje s gornje strane, a s donje srebrnastobijeli. Plod je jajolika koštica od zelene do crvenkaste, zatvorenoplave do crne boje. Brojne vrste, njih oko tisuću, ukazuju da se prilagođava klimi, vrsti tla...

Vrijeme cvatnje je od travnja do svibnja. Bez naročitog je mirisa, a okus je gorak i trpak. Raste na cijelom obalnom području, u vrtovima i maslinicima. List (Olivae folium) bere se u travnju, a plod (Olivae fructus) kad dozrije. List beremo prije cvatnje i u jesen, nakon berbe plodova. Sušimo na toplom i prozračnom mjestu u sjeni. U ljekovite svrhe rabe se list i kora te ulje masline.

Ljekoviti sadržaj je ulje (Oleum olivae), koje sadrži nezasićene masne kiseline (oleinska 75 posto, linoeinska 4 - 12 posto i palmitoleinska) te zasićene masne kiseline (palmitinska 7 - 12 posto, stearinska 2 - 4 posto, miristinska, heptadekanska, arahinska), a od vitamina A, D, C, E, K, polifenole, lecitin, klorofil i karoten (sprječava da ulje oksidira ili užegne), miristicin, skvanol, ksantofil. Plod sadrži mineralne soli, fosfor, sumpor, kalij, magnezij, kalcij, klor, željezo, bakar, mangan, flavonski hetorozid, saponozid, manitol, tanin, šećer, smole fitosterol te vitamine A, B, C, i E. List sadrži flavonske i druge heterozide, saponozide, manitole, pirogalne tanine, šećere, smole i fitosterole.

U pučkoj medicini ljekovito djelovanje maslinovog ulja poznato je još u staro doba. Ljekovito maslinovo ulje dobiva se takozvanim hladnim prešanjem dozrelih maslina ili, u našem narodu, u Dalmaciji "kroz vriću". Takvo prešanje ne oštećuje koštice masline. Ulje dobiveno na taj način nazivamo djevičanskim uljem (ekstra vergine). U pučkoj medicini se tako dobiveno ulje koristi za liječenje niza bolesti. Danas sa sigurnošću možemo reći da je maslinovo ulje jedan od vodećih zaštitnika ljudskog zdravlja, naročito ako ga stalno rabimo u prehrani. Mediteranci koji od davnina konzumiraju maslinovo ulje imaju najniži postotak kardiovaskularnih bolesti u Europi.

Maslinovo ulje je izvrstan antioksidans koji sprječava sklerozu krvnih žila, u novije vrijeme dokazano je da polifenoli smanjuju rizik od nastanka arterioskleroze i raka. Žene koje konzumiraju maslinovo ulje smanjuju rizik od raka dojki za 45 posto! Maslinovo ulje je najbolji lijek za žuč, i ako se radi o slabom stvaranju žuči, kao i o slabom otjecanju žuči. Uz ova ljekovita djelovanja ono utječe i na kontrakciju žuči, pa se to svojstvo koristi kod izbacivanja kamenca i pijeska iz žuči, a sprječava i nastanak žučnih kamenaca.
Kao preventiva

Maslinovo ulje djeluje i na sam tok bolesti kao što je primjerice malarija, ali ga je bolje uzimati kao preventivu protiv malarije. Snižavanje tjelesne temperature maslinovim uljem poznato je u pučkoj medicini te se primjenjuje kod bolesti dišnih organa, tako da se prsa lagano namažu maslinovim uljem. Ulje od maslina jača vid. Za starije ljude ulje od maslina je od vitalnog značenja, stoga se preporučuje svakodnevno uzimanje u raznim jelima, salatama ili u terapijama s maslinovim uljem. Maslinovo ulje koristi se kod opeklina, kod raznih kožnih bolesti i za razne relaksirajuće masaže tijela. U dijeti kod povećane masnoće u krvi koristi se maslinovo ulje koje ima 77 posto nezasićenih masnih kiselina, a one snižavaju vrijednosti kolesterola, i to LDL "lošeg" kolesterola, a štite "dobar" - HDL kolesterol.

Plodovi masline izvrsna su hrana, a preporučujem ih i svim ljubiteljima dobre kapljice: neka prije aperitiva pojedu par maslina! Listovi i kora masline koriste se kao ekstrakt ili čaj za sniženje krvnog tlaka, jer imaju svojstvo širenja krvnih žila. Kora korijena masline rabi se kod groznica za snižavanje temperature. Od velikog je značenja kod niza bolesti, kao što su arterioskleroza i visoki tlak.
Upotreba u liječenju

Kao dobar antioksidans maslinovo ulje u prehrani djeluje kao prirodno sredstvo za očuvanje zdravlja te pomaže:

kod konstipacije (1 - 2 jušne žlice ulja, ujutro natašte)

u preventivi protiv raka dojke (u prehrani koristiti isključivo maslinovo ulje) kod katara bronhija, promuklosti, kašlja, angine (10 - 15 kapi na kocki šećera ili s medom, tri puta na dan prije jela)

kod zaraznih bolesti (po dvije čajne žličice dnevno dva puta prije jela, radi jačanja)

kod žučnog napada (po 1 do 2 dl svaka tri sata)

kod visokog tlaka i malarije (i do četiri puta na dan)

protiv rahitisa (davati djetetu po 1 čajnu žličicu poslije jela)

kod napada u predjelu jetre (1 - 2 žlice s malo limuna prije jela)

za izbacivanje žučnih kamenaca (uzimati tri do četiri dana uzastopno po 2 žlice ulja prije spavanja)

protiv hemoroida (uzimati kroz duže vrijeme, ujutro i navečer po 1 žlicu maslinovog ulja)

za jačanje djece i kao dobra preventiva (uzimati 1 žličicu ulja s 1 žličicom meda i 1 žličicom soka limuna prije spavanja)

kod dijabetesa (u prehrani)

protiv zatvora (ujutro i prije spavanja po 1 žlicu ulja)

kod čira na želucu i dvanaesniku (1 žlicu ulja sa sokom od limuna natašte, kroz duže vrijeme)

kod kožnih bolesti (kupke s maslinovim uljem i razne masaže tijela kod mnogih bolesti, masaže stopala maslinovim uljem su izvanredne kod rekonvalescenata)

kod alergije na pelud (mazati nosnice maslinovim uljem)

kod bolnog uha (ukapati vruće maslinovo ulje)

kod bolesti krvnih žila (tri puta po jednu žličicu na dan)

protiv starenja (u prehrani)

Čaj

(protiv visokog tlaka)

Sastojci: 20 listova masline, 3 dl vode.

Priprema: Listove masline kuhati u 3 dl vode sve dok voda ne ispari na 2 dl.

Uporaba: Piti čaj ujutro i navečer prije jela.
Napitak za jačanje organizma

Sastojci: 1 jušna žlica maslinovog ulja, 1 jušna žlica meda, 1 jušna žlica soka od limuna.

Priprema: Sastojke dobro pomiješati i izmiješati u tekuću kompaktnu masu.

Uporaba: Uzimati pola sata prije spavanja svaku večer kod slabosti organizma, nemoći, za brzo vraćanje snage itd.
Napitci protiv napada žučnog kamenca

Sastojci: 200 g maslinovog ulja, 0, 5 g mentola, 1 žumance.

Priprema: Sve sastojke dobro izmiješati.

Uporaba: Ovu smjesu popiti u nekoliko navrata tijekom 4 - 5 sati.

Sastojci za drugi recept: 150 - 400 g maslinovog ulja, 15 g konjaka ili rakije, 2 žumanca, 0,25 g mentola ili 0,5 dl jakog čaja od metvice.

Priprema: Sve sastojke dobro izmiješati.

Uporaba: Piti polovicu ujutro natašte i polovicu navečer prije spavanja, a ako do napada ipak dođe, popiti sve u toku 15 do 30 minuta.