Sve popularniji XYLIT

rafinirani šećer, prirodni šećer, Zdravstvene dobrobiti, šećer, koža, šećer, ksilitol, zamjena za šećer
Xylit, xylitol , ksilitol odnosno šećer od breze koji u Hrvatskoj još nije baš poznat, ali se može kupiti u domaćim web shopovima i trgovinama zdrave hrane, u Europi je već godinama hit zamjena za šećer, sada se može nabaviti i putem domaćih web shopova zdrave hrane.

Dok su na američkom kontinentu šećerni sirup crpili iz javora, u Euroaziji su ga dobivali iz soka brezinog drveta. Brezin šećer otkrio je krajem 19. stoljeća njemački znanstvenik Hermann Emil Fisher, koji je za rezultate postignute na polju biokemije 1902. godine dobio Nobelovu nagradu. Masovnu industrijsku proizvodnju brezinog šećera, s ciljem nadomještanja tradicionalnog šećera, razvila je Finska za vrijeme Drugog svjetskog rata. Razvoj se dogodio iz jednostavnog razloga, naime zemlji je za vrijeme rata bio onemogućen bilo kakav uvoz, pa tako i nabava kristalnog šećera nije bila moguća.

Obzirom da je proizvodnja brezinog šećera puno skuplja nego što je slučaj s tradicionalnim šećerom, njegova je proizvodnja nakon rata potisnuta u drugi plan. Istraživanja usmjerena na njegove učinke na zdravlje i dijetalne prednosti započeli su finski znanstvenici tek šezdesetih godina. Dok je brezin šećer do 1970. bio najčešće korišten kao zamjena u ishrani dijabetičara, u sedamdesetima je počelo istraživanje njegovog antibakterijskog djelovanja i učinka u spriječavanju karijesa.

Xylit, odnosno 100-postotni prirodni šećer od breze, je bijeli, slatki, kristalizirani ugljikohidrat. Okus i izgled su mu skoro identični kao kristalnom šećeru, no učinak na organizam je potpuno suprotan. Konzumacija brezinog šećera ne dovodi do pretilosti, ublažava neprirodan osjećaj gladi, smanjuje žudnju za šećerom i ugljikohidratima, pospješuje probavne procese i spriječava konstipaciju, pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi i drži ju na niskoj razini, ne povećava potrebu tijela za inzulinom, usporava nastanak karijesa, stvaranje zubnog kamenca i nastanak plaka, ne hrani loše bakterije u organizmu, može se koristiti i u slučaju gljivičnih infekcija candidom, ima alkalizirajući i detoksicirajući učinak, potpomaže apsorpciju kalcija i vitamina B.

Ipak, u razdoblju privikavanja xylit može ubrzati probavne procese, a kod osjetljivih osoba i kod djece može izazvati proljev. Preporučuje se zato dva do tri tjedna umjerenog korištenja. Nije ga moguće upotrebljavati za pečenje kruha s kvascem te se ne može karamelizirati.