Sve o mastima koje svakodnevno koristimo. Evo koja je najzdravija opcija

kokosovo ulje, farmaceutska industrija, antioksidansi, laurinska kiselina, antivirusno i antibakterijsko djelovanje, kokosovo ulje, zdrave masnoće, Riblje ulje, Ulje konoplje, Avokado, orah, blagodati, kokosovo ulje, biljna ulja, bademovo ulje, kokosovo ulje, kozmetologija, medicina, biljna medicina, lijek, kokosovo ulje, ulje, masnoća, kokosovo ulje
Nutricionisti ih analiziraju, ponekad ih volimo, a ponekad su glavni negativac na jelovniku. Budući da ih koristimo gotovo svakodnevno, dobro je znati sve o njima i koje su zdravije opcije.

Masti su kombinacija zasićenih i nezasićenih masnih kiselina. Dobre, nezasićene masne kiseline nalaze se u ribi, orašastim plodovima i biljnim proizvodima. Loše masti mogu sadržavati transmasne kiseline koje su kancerogene i odgovorne za srčane bolesti, ali i zasićene masne kiseline koje sadrže proizvodi životinjskog porijekla poput mesa, jaja i mliječnih proizvoda te neki biljni proizvodi, primjerice kikiriki.

Iako se u zasićene masne kiseline najviše upire prstom jer mogu podići razinu lošeg (LDL) kolesterola, postoje i dobre zasićene masti koje mogu povisiti razinu dobrog (HDL) kolesterola. Jedna od njih je kokosova mast, koju nutricionisti posljednjih godina svrstavaju u skupinu najboljih namirnica.
Kokosova mast

Tajna kokosove masti je u zdravim srednjelančanim zasićenim masnim kiselinama koje tijelo lako probavlja u samo tri koraka dok mu za ostale vrste masnoća treba čak 26. Njih tijelo ne pohranjuje u masne zalihe, dakle salo, nego ih odmah pretvara u energiju. Srednjelančane masne kiseline čine oko 62 posto kokosove masti, a zdrave zasićene masnoće 91 posto. Stručnjaci se slažu da muškarci dnevno ne trebaju uzimati više od 30, a žene više od 20 grama zasićenih masti, što iznosi 270 odnosno 180 kalorija (5 grama ili jedna čajna žličica kokosove masti ima 45 kalorija).

Dobrobiti kokosove masti za zdravlje i načini primjene mnogobrojni su, zbog čega je i nazivaju superhranom. U brojnim analizama ističe se da kokosova mast pomaže u borbi protiv Alzheimerove bolesti, da ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje, da sprečava bolesti srca i visok krvni tlak, liječi urinarne i bubrežne infekcije, štiti jetru, ublažava upale i artritis, jača imunološki sustav, poboljšava pamćenje i funkciju mozga. Unatoč uvriježenom mišljenju, kokos ne spada u orašaste plodove nego voće, a njegova mast u široku primjenu ušla je jer se može koristiti na bezbroj načina. Kokosova mast nema mirisa ni okusa, otporna je na visoke temperature te se na njoj može pržiti i peći baš sve - od jaja i povrća, do ribe i svih vrsta mesa: piletine, svinjetine, teletine...

Na nižim temperaturama kokosova je mast poput maslaca, no na temperaturi višoj od 25 Celzijevih stupnjeva omekša, pa je izvrsna zamjena za maslac u kolačima, posebice pitama. Ako je upotrebljavate kao zamjenu za maslac, dovoljna je 25 posto manja količina od one koja je navedena u receptu. Kokosova se mast može koristiti i u svim ostalim načinima pripreme hrane, pri pečenju, prženju i pirjanju raznih namirnica - mesa, ribe, krumpira, jaja... Ako recept zahtijeva tekuće masnoće, samo je treba otopiti u tavi. Jedan od sastojaka kokosove masti je i laurinska kiselina, koja je prirodni sastojak majčina mlijeka kao zaštita od infekcija za bebu, a istodobno je i prirodni konzervans zahvaljujući kojem jela traju dulje. Kokosovu mast moguće je koristiti kao namaz za kruh, dodati je u jutarnji smoothie, vodu, čak i u kavu umjesto mlijeka.

tportal.hr