Sve je više pacijenata koji prijavljuju nuspojavu korištenja marihuane u medicinske svrhe

marihuana, nuspojave
Sve je više redovitih korisnika marihuane u medicinske svrhe u zemljama u kojima je ona legalizirana. No, ova biljka kojoj se pripisiju brojne dobrobiti po organizam, ima i nuspojavu koja se može ublažiti vrućim tušem.

Riječ je o stanju nazvanom kanaboidna hiperemeza (CHS) koje uključuje jaku mučninu i povraćanje i češće je, no što se mislilo.

Istraživači su anketirali 2.127 pacijenata bolnice Bellevue u New Yorku i utvrdili da njih 155-ero koristi marihuanu najmanje 20 dana mjesečno. Njih 51 reklo je da ima nuspojave korištenja marihuane kao što su jaka mučnina i povraćanje i da im u tom trenutku pomaže vrući tuš.

"CHS je od nečega zanemarivog u posljednjih nekoliko godina postao vrlo veliki problem zbog porasta broja korisnika", kaže dr. Eric Lavonas, šefica hitne službe bolnice u Denveru.

No, ne misle svi tako. Određeni broj liječnika tvrdi da se je ova nuspojava i dalje zanemariva kod pacijenata koji u medicinske svrhe koriste marihuanu te da se ona izbjegava na način da se propisuju minimalne doze THC-a.