Svaki peti bračni par u Bosni i Hercegovini neplodan

brak

... oni se suočavaju i sa nedostatkom psihičke podrške, rečeno je na predavanju o reproduktivnom zdravlju koje je organizirao Aktiv žena dobojske Socijalističke partije /SP/. Predsjednica dobojskog Aktiva žena SP-a Branislava Dević kaže da se u BiH svaki peti par susreće sa problemom steriliteta, te da je predavanje o ovom problemu samo jedno u nizu u okviru projekta "Zajedno, sigurno i snažno u borbi protiv steriliteta".

Navela je da u Doboju ne postoji organizacija, odnosno savjetovalište za ovaj problem koji je u porastu i da je namjera ove stranke da se inicira njeno formiranje, s obzirom na to da dobojska lokalna uprava ne izdvaja sredstva za podršku bračnim parovima za vantjelesnu ili potpomognutu oplodnju. Jedna od inicijatora formiranja takvog savjetovališta Aleksandara Sofrenić istaknula je da je cilj da se parovi tijekom pripreme za vantjelesnu oplodnju dobro pripreme, da budu mentalno zdravi, što će se pokušati kroz predavanja i radionice sa stručnim terapeutima.

Ona kaže da takvi parovi, osim velikih troškova, prolaze i kroz stres, pogotovo žene koje se izlažu jakim hormonalnim terapijama, kao i da ih eventualni neuspjeh dodatno emotivno slabi. Na predavanju pod nazivom "Održavanje zdravlje žena-joga smijeha" govorila je doktorica-radiolog Biljana Maksimović, koja je navela da se tijekom dijagnostičkih usluga susreće sa problemima parova koji se pripremaju za vantjelesnu oplodnju i kod kojih je neophodno utjecati na "pozitivno zdravlje", posebno žene, prenosi Srna.