Suze ne znače da smo slabi: tri razloga zašto je dobro plakati

plakanje, majka, majka i sin, Bog, roditeljske kazne
Dobro je biti jak i hvatati se u koštac s problemima, no i suze su korisne ponekad. One su sastavni dio našeg bića i izraz naš emocija te ih ne treba susprezati. Ugledna psihologinja Leslie Becker-Phelps otkriva nam tri razloga zbog kojih je dobro plakati .

1. Plakanje vas povezuje sa samim sobom, odnosno otkriva nam tko mi zapravo želimo biti
Plakanje nije samo izrazuzrujanosti, već je ono izraz našeg iskustva koje može uključivati frustraciju, bijes, povrijeđenost, tugu i usamljenost. Ukoliko suzbijate suze, potiskujete u sebi osjećaje, ignorirate stanje i ne dopuštate si da se susretnete sa sobom. Suze mogu biti odličan pokazatelj kojim smjerom trebate ne trebate ići, odnosno detektirati stvari koje ne volite.

2. Plakanje izaziva empatiju i jača odnose
Kad smo tužni trebamo nekoga da nas zagrli, sasluša. Plakanje izaziva baš tu rekaciju kod nama bližnjih ljudi. Priroda se za to divno pobrinula. Također, pokazivanjem svojih slabosti i suza jačamo odnose s nama bliskim osobama. No, ne smijemo ovo koristiti i manipulirati suzama. Također nije preporučljivo plakati pred osobama kojima nije stalo do nas.

3. Plakanje otpušta napetost i stres
Plač sam po sebi nije lijepo iskustvo. Plačemo kad je teško i kad nas boli, no suze donose olakšanje. Nakon što se dobro isplačete osjećat ćete se i fizički i psihički rasterećeno. Plakanje ne može promijeniti situaciju u kojoj se nalazite, ali vas može rasteretiti negativnih emocija i razbistriti vam misli te vam dati novu perspektivu i snagu da napravite iduće korake.