Superotkriće: Dolazi tableta koja pobjeđuje šećernu bolest

dijabetis, šećer, dijabetis, lijek, otkriće, liječenja šećerne bolesti, šećerna bolest, liječenje, šećer u krvi, znakovi
Tableta koja liječi šećernu bolest prvo dolazi u Veliku Britaniju.

Invokana snižava razinu šećera u krvi onih bolesnika koji se unatoč uporabi lijekova, ali i inzulina, te reguliranoj i uravnoteženoj prehrani, ne mogu učinkovito boriti sa šećernom bolešću. Lijek djeluje tako da se šećer iz krvi ne taloži u bubrezima nego usmjerava izravno u urin te se mokrenjem izlučuje iz organizma.

Količina lijeka bit će ograničena

Riječ je o lijeku koji je već dostupan na američkom tržištu i tamošnji ga šećerni bolesnici koriste. Nedavno je iz Amerike u Veliku Britaniju poslan prijedlog da Invokanu uvedu i na njihovu listu lijekova. Trenutačno su u tijeku pregovori, a konačno rješenje o uvođenju ili neuvođenju lijeka trebalo bi biti poznato oko sredine ožujka.

Količina lijeka u počecima će biti ograničena, dok se ne utvrdi njegova isplativost. Moći će ga uzimati samo oni bolesnici koji nemaju oštećene bubrege.


Svaki lijek, pa tako i ovaj, ima određene nuspojave. Jedna od nuspojava ovog lijeka mogu biti razne infekcije, poput onih urinarnog trakta. No to nikako nije dovoljan razlog da se lijek ne primjenjuje u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 kaže dijabetolog Koršić


Zagrebački dijabetolog, prof. dr. sc. Mirko Koršić, tvrdi da je vijest o novom lijeku za liječenje šećerne bolesti izuzetno dobra. Smatra da će Invokana, bude li uvedena u Velikoj Britaniji, u vrlo dogledno vrijeme stići i u hrvatske ljekarne.

- Svaki lijek, pa tako i ovaj, ima određene nuspojave. Jedna od nuspojava ovog lijeka mogu biti razne infekcije, poput onih urinarnog trakta. No to nikako nije dovoljan razlog da se lijek ne primjenjuje u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 - rekao je dijabetolog Mirko Koršić.

Invokana će se, kažu stručnjaci, primjenjivati isključivo u onih bolesnika koji pate od šećerne bolesti tipa 2.

- Riječ je o tipu dijabetesa u kojem gušterača izlučuje inzulin, ali manje količine nego što je potrebno. Kao posljedica se javlja povišena razina šećera u krvi. Bolest se u početku može liječiti dijetom i tjelovježbom, a poslije liječenje treba nastaviti tabletama ili injekcijama inzulina - tvrde stručnjaci.

Dijabetes tip 2 često nema simptoma

Dijabetes tipa 2 često nema simptoma i često se otkrije nakon nastalih kroničnih komplikacija. Čak 80-90% oboljelih ima prekomjernu tjelesnu težinu. Povećana razina šećera u tih bolesnika može uzrokovati srčani udar, sljepoću, otkazivanje bubrega. Tableta Invokana bi u oboljelih trebala smanjiti rizik od toga. Prihvati li se lijek u Velikoj Britaniji, njegov bi godišnji trošak za 100 mg dnevno bio oko 4500 kuna, a za 300 mg dnevno oko 5700 kuna.

'Svi koji piju ovaj lijek moraju češće kontrolirati urin'


Riječ je o lijeku koji blokira reapsorpciju šećera u bubrezima i izravno ga usmjerava u urin, pa je kao nuspojava moguća urinarna infekcija. Zato bi bolesnici koji ga piju ili oni koji će ga piti trebali češće kontrolirati urin, kaže dijabetolog Mirko Koršić.

24sata.hr