Superbakterija ugrožava pacijente na operacijama

bakterija, epidemija, virus, bakterija, Njemačka, žene, bakterija, e.coli, Njemačka, bakterija, zdravlje, epidemija, bakterija, zaraza, grah, bakterija, virus, bakterija, lijek, e.coli, bakterija, zaraza, superbakterija, New Delhi, Britanski znanstvenici, e.coli
Superbakterija nazvana New Delhi metalo - beta - laktamaza sadrži enzim koji omogućava bakterijama razvoj otpornosti na beta-laktam antibiotike. Zavod za javno zdravstvo Engleske objavio je da trenutno postoji samo jedan lijek - colistin - na koji ova superbakterija nije otporna, ali i to bi se moglo uskoro promijeniti, piše Daily Mail.

Jako slabo antibiotsko djelovanje na ovu superbakteriju imaju još tri lijeka i liječnicima je sve teže boriti se s njom. Ako uskoro postane otporna i na colistin, nastat će dodatni problemi. Liječnici u bolnicama, pogotovo na jedinicama intenzivnog liječenja, dugo su se vremena oslanjali na karbapeneme u borbi protiv bakterija.

Sada kad se suočavamo s pacijentima inficiranima bakterijom koja je otporna i na ovu vrstu antibiotika, mogućnosti liječenja su vrlo limitirane, izjavila je još 2010. godine znanstvenica Dominique Monnet koja je podnijela izvješće o ovoj prijetnji Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). NDM-1, pojašnjavaju stručnjaci, zapravo je gen koji bakterija koja ga nosi neprekidno mijenja i čini otpornim na gotovo sve znane antibiotike.

Može se manifestirati na mnogo različitih načina i često ga se nalazi kod bakterija poput Klebsiella pneumonia ili E-coli, poznate po izazivanju infekcija urinarnog trakta ili upale pluća, prenosi agencija Vlm. Britanski znanstvenici još su u kolovozu 2010. godine upozoravali da bi se mogle raširiti diljem svijeta, posebno zahvaljujući tzv. zdravstvenom turizmu.

Ova superbakterija otkrivena je u Indiji od 2006. godine, a dvije godine poslije u Veliku Britaniju ju je "donio" jedan od putnika. Tijekom prve godine otkada se pojavila u V.B zabilježeno je 6 slučajeva obolijevanja, a u 2013. godini ta je brojka porasla na 148.