Šunka je osnovna namirnica blagdanskoga ručka za Uskrs. No, je li zdravo jesti to polutrajno meso u velikim količinama?

uskrsni doručak, blagdanski stol  , šunka, pretjerana konzumacija
U kombinaciji s jajima, mladim lukom i francuskom salatom možemo ju jesti za doručak, ručak i večeru. Ordinacija.hr razgovarala je sa magistrom nutricionizma Bojanom Stojnićem, osnivačem portala nutricionizam.hr, o tome postoji li mogućnost da zaista pretjeramo s unosom šunke.

Previše šunke?

Kao i svaka namirnica, pa tako i ova, dobra je i hranjiva u ograničenim količinama. Prevelika konzumacija hrane može dovesti do osjećaja nadutosti, mučnine i probavnih smetnji. Ima li "prejedanje" šunkom jednake posljedice?

Osim pojačane žeđi, ne postoje direktne posljedice konzumacije šunke specifično. Međutim ukupno pretjerivanje s kalorijama može se negativno (zapravo pozitivno) odraziti na brojku na vagi. S druge strane, ukoliko je isto ograničeno na dan-dva, teško da će promjena biti zamjetna - ističe nutricionist Stojnić.

Šunka ima oko 150 - 200 kcal na 100 g, što je još uvijek ispod prosjeka visokokalorične hrane. Nedostatak šunke kao prehrambenoga proizvoda je to što ima i visok sadržaj soli što bi pojedincima s ionako visokim unosom moglo predstavljati rizik - naglašava nutricionist.

Kupovna ili domaća šunka?

Često čitamo kako je sve domaće bolje i zdravije. Tada postavljamo pitanje što je s kupovnim namirnicama? Koliko su riskantne za naš organizam, odnosno trebamo li ih kupovati. Bojan Stojnić objasnio je kako iz perspektive nutritivne kvalitete ne postoji značajna razlika između kupovne i domaće šunke te da ne postoje problemi povezani s nutritivnim sastavom kupovnih šunki, jedino što će mnogi reći da je domaća ukusnija.

Alergija na šunku

Kada volimo meso, volimo i šunkicu. Zbog toga nas je zanimalo je li moguće biti alergičan na nju.

Nutricionisti kažu kako je šunka proizvod od svinjskoga mesa, koji sadrži značajan udio proteina. Iako vrlo rijetka, postoji alergija na proteine svinjskoga mesa.

ordinacija.hr