Suncobrani vas ne štite od 
opeklina, baš kao ni šilterica

sunce, ljeto, godišnji odmor, more

Djelomična zaštita

Španjolski istraživači sa Sveučilišta Valencia tvrde kako sunčeve zrake pronalaze svoj put do kože unatoč suncobranu. Doktor Jose Martinez-Lozano postavio je UV-senzor ispod velikog suncobrana. Otkrio je da je platno učinkovito zaustavljalo izravno zračenje – samo je pet posto radijacije doprlo do senzora.

No, senzor je pokupio i UV-zrake koje su se uspjele “ušuljati” pod suncobran pa, iako su manje intenzivne, svejedno su opasne za kožu. Naši stručnjaci slažu se da je suncobran slaba zaštita, a jedina prava zaštita je – izbjegavati boravak na suncu.

– Suncobrani štite, ali djelomično jer zrake ne padaju samo okomito, nego i sa strane.

Možemo otići u debeli hlad, ali se i kroz drveće zrake uspiju probiti. Ista stvar je i sa šiltericom, koja štiti samo mali dio nosa, ali ne cijelo lice. Zato se preporučuje nositi šešir široka oboda – upozorava dermatovenerologinja Ivana Manola.

I kreme skrijte od sunca

Unatoč brojnim zaštitnim sredstvima, odjeći i kremama, Ivana Manola upozorava da se treba kloniti izlaganja za najjačeg sunca. Osobito to vrijedi za djecu.

Mnogi ne znaju da i kremu za sunčanje valja skloniti sa sunca jer ostavljena na vrelom suncu gubi svoja zaštitna svojstva.

– Kremu bi trebalo čuvati na hladnijem mjestu, na oko 25 stupnjeva. Važno je pročitati upute i deklaracije na kremama te doznati temperaturu skladištenja – kaže Ivana Manola. Šešir, odjeća, krema na mjestima gdje odjeća ne pokriva kožu te izbjegavanje jakog podnevnog sunca jedina je, dodaje, pravilna zaštita.

preuzeto sa: www.vecernji.hr