Sudbonosnih 9 mjeseci

Stres majke, u trudnoći, trudnice

Prehrana koja obiluje masnoćama može dovesti do promjena u mozgu koje su povezane s tjeskobom i depresijom

Stres majke u trudnoći utječe na mozak djeteta, a to može utjecati na njegovu fiziologiju i ponašanje u mladosti, navode znanstvenici koji su proveli studiju predsavljenu na sastanku društva za neuroznanosti u SAD-u.

Istraživači s Charité - Universitätsmedizin u Berlinu i sveučilišta Irvine u Kaliforniji otkrili su da povećana proizvodnja citokina interleukina-6 (IL-6) kod trudnica može dovesti do promjena u funkcioniranju mozga bebe i kasnijih problema u ponašanju.

Istovremeno, istraživači sa sveučilišta Duke otkrili su da prehrana majki koja dovodi do povećanog upalnog odgovora organizma može povećati upale te dovesti do promjena u ponašanju djece. Ponajprije, prehrana trudnica koja obiluje masnoćama može dovesti do promjena u mozgu beba koje su kasnije povezane s tjeskobom i depresijom.

Rezultati istraživanja trebali bi potaknuti trudnice da pokušaju izbaciti stres iz života barem tijekom devet mjeseci te da se tijekom trudnoće hrane zdravije izbjegavajući zasićene masnoće i hranu bogatu ''pratznim'' kalorijama.