Stvarno najgori napici koje možete staviti u sebe

gazirano
'Voćni' sokovi

Ako ne čitate pažljivo, nećete uočiti da je većina voćnih sokova mješavina koja, ako i sadrži voće, dobrim dijelom sadrži dodani šećer i vodu. Ni 100-postotni voćni sokovi nisu savršeni, ali su ipak bolji izbor. Najbolje je da sami kupite voće i u sokovniku napravite sok.

Mliječna i slatka pića s kavom

Neki napici s kavom, zbog mlijeka, vrhnja, šlaga ili šećera, mogu sadržavati i po 800 kalorija. Tipičan napitak ove vrste sadrži 170 grama šećera, što izaziva nagli skok šećera u krvi.

Voda s okusom voća ili od ljekovitog bilja

Ovakvi napici sadrže šećer. Ako je na popisu sastojaka navedeno nešto više od vode i arome, dobro razmislite treba li vam to.

Dijetni gazirani napici

Dijetni gazirani napici možda nemaju kalorije, ali su obično i bez hranjivih tvari. Osim što vas udaljuju od vode i prirodnih čajeva, koji su zapravo najbolji napici protiv žeđi, sadrže i neke spojeve koji u većim količinama mogu naškoditi zdravlju.

Kokteli

Većina koktela je bogata kalorijama. Primjerice pina colada može imati i do 880 kalorija, a to je osam puta više od jedne čašice ruma.

'Zdravi' šejkovi od voća

Da, voće je zdravo, ali ako unosite više kalorija nego što ih potrošite, višak će se nataložiti kao masno tkivo. Razmislite malo koliko ste toga popili? Ne pretjerujte.

Napici za sportaše

Mnogi sadrže mješavinu prirodnih i umjetnih zaslađivača, a tu je i popis aditiva. Čitajte što piše na etiketi.

Žestoka pića

Sva alkoholna pića pijte umjereno. Neki alkoholni napici, ako ih pijete umjereno, mogu biti korisni za zdravlje. No, s trećom čašicom stvari izmiču kontroli i umjesto koristi imate samo štete, a tu spada i pretilost. American Cancer Society poručuje da je rizik od smrti zbog raka 36% veći kod osoba koje svakodnevno piju žestoka pića (tri ili više čaše svaki dan) nego kod onih koje alkohol piju umjereno ili ga uopće ne piju.

Gazirani napici

Prepuni su šećera i ne nude hranjive tvari. Direktno su povezani s debljinom.

Energetski napici

Ovdje se obično misli na napitke koji sadrže kofein. Problem je što većina sadrži stvarno previše kofeina i šećera, zbog čega izazivaju nagli rast i jednako tako nagli pad energije. Trebate li nešto popiti dok naprežete mozak, bolji izbor je zeleni čaj ili obična voda, a dobro će doći i šaka oraha.

Net.hr