Studenti oprez: Pred ispite ne treba piti gazirana pića

Znanstvenici su otkrili da prehrana bogata fruktozom uzrokuje usporeni rad mozga, slabi pamćenje i sposobnost učenja, kao i da je za pojavu takvih posljedica dovoljno samo šest tjedana.

Dobra vijest je da koštunjavo voće i riba kao što je losos, na primjer, smanjuju ovakvo djelovanje šećera, prenosi Blic.

Unos fruktoze, voćnih šećera, kroz duži period mijenjaju sposobnost mozga da uči i pamti informacije. Dodavanjem omega 3 masnih kiselina u prehranu smanjuje se loše djelovanje fruktoze.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da fruktoza loše utječe na organizam kroz njenu ulogu u dijabetesu, pretilosti i masnoj jetri, dok je ovo prva studija koja otkriva utjecaj na mozak.

Znanstvenici su proučavali utjecaj kukuruznog sirupa koji ima visoki sadržaj fruktoze na štakore, kod kojih je kemijski sastav mozga sličan ljudskom mozgu. Ova jeftina tekućina je šest puta slađa od šećera koji se dobiva iz trske, a dodaje se u proizvodnji namirnica, kao što su gazirani sokovi.

"Ne govorimo o prirodnoj fruktozi koja se nalazi u voću, koje sadrži i važne antioksidante", kaže profesor Gomez Pinilja. "Nas brine kukuruzni sirup s visokim nivoom fruktoze koji se dodaje namirnicama kao zaslađivač ili konzervans".