Stručnjaci utvrdili što stvarno dovodi do gubitka težine

dijeta, rajčica, dijeta, dijeta, zdravlje, dijeta, mršavljanje, kilogrami, dijeta, organizam, dijeta, kiseli kupus, dijeta, izbor, dijeta, pogreške, dijeta, mršavljenje, žena, dijeta, dijeta, trening, ravan trbuh, dijeta, dječija hrana, dijeta, težina, održavanje, dijeta, riža, mršavljenje, dijeta, dijeta, mršavljenje, recept, mršavljenje, dijeta, upute, salo, trbuh, mršavljenje, mršavljenje, trikovi, dijeta, načini, dijeta, tip, dijeta, mršavljenje, dijeta, mršavljenje, mršavljenje, dijeta, glad, žena, dijeta, mršavljenje, načini, ravan trbuh, način, 7 dana, un dijeta, dijeta, mršavljenje, debljanje, mršavljenje, žena, dijeta, dijeta, paradajiz, dijeta, pećinski ljudi, dijeta, oprez, mršavljenje, užitak, strategija, dijeta, proteini, prehrana, višak kilograma, Strah od ugljikohidrata, karbofobija, integralnog brašna, riža punog zrna, dijabetes, ugljikohidrati, normalan rad organizma, gubljenje kilograma, mitovi o mršavljenju, FastDiet, manjkavost prehrane, hrana, dijabetes, ko

Prema oglasima mršavljenje je tako jednostavno: samo ubacite u usta neke tablete ili pomiješate prah u piće i višak masti se topi. No, to rijetko impresionira ljude koji su ranije pokušali izgubiti na težini. Oni znaju da to nikad nije lako.

Pomažu li doista preparati za mršavljenje? Takozvane formule - prah pomiješan s mlijekom ili vodom koji bi trebao zamijeniti jedan ili više obroka dnevno vjerojatno čini najveći dio ponude na tržištu proizvoda za mršavljenje. Mnogi se ljudi brzo zasite tih tekućih dijeta, kaže Silke Schwartau, njemačka nutricionistkinja, ističući da im silno nedostaje užitak pravog obroka. Jedan od problema sa zamjenom obroka prahom ili shakeovima je da će osoba koja je na dijeti automatski jesti više u vrijeme drugih obroka ili međuobroka čime se uvelike poništava učinak dijetalnih napitaka.

Lars Selig, glavni nutricionist u sveučilišnoj bolnici Leipzig, suglasan je. On kaže da je dobra strana takvih napitaka unošenje precizne količine kalorija i da često sadrže sve potrebne vitamine. No i on ističe da djeluju samo kako se dijeta provodi pravilno. Imaju učinak kad se uzimaju pod liječničkim nadzorom i kad ne jedete ništa - samo tri do pet napitaka dnevno, ovisno o vrsti, kroz sedam ili deset dana, objašnjava Selig.

Postoje proizvodi na tržištu koji obećavaju gubitak težine među kojima su i tablete koje vežu masnoće i stoga onemogućavaju njihovo resorbiranje. Proizvođači kažu da se masti tako uklanjaju iz tijela umjesto da se talože na bokovima. Teško da ih itko može uzimati dugo vremena zbog toga što ćete patiti od masnih proljeva, kaže Selig i dodaje da uz nuspojave dovode do gubitka tek nekoliko kilograma. I učinkovitost većine drugih preparata nije dokazana, kaže Selig i dodaje da se tvrdnje na proizvodu o 'dokazanom djelovanju' ponekad ne odnose na učinkovitost u gubljenju težine.

Što onda stvarno dovodi do gubitka težine? Formula je jednostavna: potrošite više kalorija nego što ih unesete. No, to je jednostavnije reći nego učiniti. Prvo što je važno, kaže Schwartau, je utvrditi slabosti u prehrani. Što jedete? Ukoliko niste sigurni gdje je problem Selig savjetuje vođenje dnevnika prehrane. Nakon što otkrijete krivca bavite se jedino njime jer što je manja promjena navika to će ju biti lakše provesti. Samo postupnom zamjenom visokokalorične hrane dugoročno ćete promijeniti svoje prehrambene navike, kaže Fritsche dodajući da svatko sam treba pronaći što za njega ili nju najbolje djeluje.

Hina