Stručnjaci tvrde: Žvakaće gume mogu biti uzrok glavobolje

žvaka, mršavljenje, kilogrami, žvakaće gume, glavobolje, simptomi, žvakaće gume, nuspojave, žvakaće gume, žvakanje, žvaka, žvaka, žvakaće gume, žvakanje, zdravlje, žvakaće gume, žvaka, žvakanje

Stručnjaci iz Izraela ustvrdili su da 87 posto tinejdžera koji pate od glavobolja, redovito žvače žvakaće gume. Kada bi se odrekli žvakanja, većinu njih bi prestale mučiti glavobolje, pokazuje ispitivanje znanstvenika na Sveučilištu u Tel Avivu i Medicinskog centra Meir u Izraelu, koji su zaključili da bi prestanak žvakanja svakako olakšao simptome.

Posljednje istraživanje provedeno je na 30 pacijenata u dobi od 6 do 19 godina koji su patili od kroničnih glavobolja i svakodnevno žvakali žvakaće gume. Od njih je traženo da ih prestanu žvakati na mjesec dana i rezultati su takvi da je 19 od 30 pacijenata izjavilo da više nema glavobolje, a sedam ih je reklo da su simptomi blaži ili nepostojeći.

Vođa ispitivanja, dr. Nathan Watemberg, uvjeren je da bi posljednja istraživanja pomogla tisućama pacijenata koji trpe jake glavobolje, i to bez daljnjih testiranja i lijekova. "Od 30 pacijenata njih je 26 osjetilo poboljšanje, a čak ih se 19 posto potpuno riješilo glavobolja", za britanski Daily Mail objasnio je dr. Watemberg.