Stručni tim liječnika UKC Banja Luka nedavno je izveo povijesni zahvat

Ona se nakon operacije uspješno oporavlja. Iako često govorimo da nam je zdravlje najvažnije, statistički podaci su porazni. U BiH od karcinoma godišnje oboli blizu 10.000 ljudi, javlja N1.
Tumor od 31 kg za četiri sata operacije odstranio je tim liječnika UKC Banja luka. Za šest dana pacijentica se oporavila.
"Radilo se o izuzetno velikom tumoru u abdomenu koji je vršio kompresiju na sve ostale organe koji se nalaze u istom. Bio je kompliciran s aspekta anestezije da se održi stabilnost pacijenta nakon vađenja takvog tumora. Drugi aspekt je bio da se uradi abdomenoplastika - da se prednji trbušni zid adaptira na novonastalu situaciju, to jeste da se prilagodi pacijentici koja je sad ostala bez tumora", komentirao je Zoran Aničić, specijalist opće i abdominalne kirurgije.
Za razliku od ove, priča ostalih oboljelih od karcinoma nije uvijek sa sretnim krajem. Na razini države ne postoji registar oboljelih, dok podaci za RS kažu da godišnje oboli oko 5.000. Smrtnost je oko pedeset posto. Azra Ikalović s tumorom dojke bori se već dvadesetu godinu. Imala je 8 operacija. Iz iskustva kaže da stručni kadar imamo, ali i žene koje ne mare za svoje zdravlje.
"Dolazimo u situaciju da naše građanke bježe od nas kad nas vide, kao da smo bolesne od kolere. Da ne pričam o tome kad po mjesnim zajednicama organiziramo predavanje i ako se pojavi 20 žena mi trebamo biti zadovoljne", kazala je Azra Ikalović iz Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke „Iskra" Banja Luka.
Situaciju dodatno komplicira i Zakon o javnim nabavkama lijekova, koji propisuje da se do njih dolazi natječajem. Između raspisivanja natječaja i nabavke je vrijeme koje oboljeli nemaju. Ovakav put do lijeka prolaze jedino pacijenti u BiH i Moldaviji.
"Menadžment zdravstevnih ustanova na razne načine se snalaze da nabave manje količine da premoste te poteškoće. Mi smo takvo tržište gdje nisu velike količine i gdje svjetske tvrtke ne iskazuju pretjerani interes da se i pojavljuju ovjde na natječajima", istaknuo je Dragan Bogdanić, ministar zdravstva Republike Srpske.
Osim lijekova, oboljelima je teško naći i smještaj u blizini zdravstvenih ustanova koji im može pružiti pomoć. Ovo je najveći problem roditeljima oboljele djece. Roditeljska kuća otvorena je prije dva mjeseca i još nije useljena.