Stres na poslu vodi srčanom udaru?

stres, stres, djeca, obitelj, depresija, depresija, stres, čekanje, red, živci, stres, zdravlje, stres, srce, vrijeme, glavobolja, imunitet, bogatstvo, depresija, stres, mladenka, momačka večer, strah, stres, koraci, rješenje, žena, stres, žene, stres, stres, ljutnja, ulja, stres, znakovi, stres, osjećaji, šefice, šefovi, depresija bolest, stres, uzroci stresa, razina stres, simptomi stresa, simptomi stresa, stres, bolest, Shizofrenija, Shizofrenija, bolest, duševne bolesti, Shizofrenija, stres, načini, život, stres, seks navike, odlazak u zemlje EU-a, odlaze u inozemstvo, istraživanje, psovanje, stres, razina stres, simptomi stresa, život, stres, stres, posao, stres, emocije, moždani udar
Žene koje trpe velike količine stresa na radnom mjestu izložene su čak 90 posto višem riziku od srčanog udara!

Prethodna su istraživanja pokazala kako stres na poslu može predvidjeti krvožilne bolesti kod muškaraca, dok su studije nad ženama bile rjeđe ili su imale složene rezultate. Najnovija studija američkih istraživača provedena je nad više od 17.000 zaposlenica starih između 44 i 85 godina koje su praćene kroz razdoblje do deset godina. Prosječno je bila riječ o zdravstvenom osoblju, a ispitanice nisu imale srčane bolesti na početku istraživanja.

Ispitanice su odgovorile na upitnik s pitanjem koliko su zadovoljne na svom poslu i u kojoj se mjeri osjećaju sigurno. Nakon deset godina, ukupno je 519 razvilo kardiovaskularnu bolest.

Stručnjaci Ženske bolnice u Bostonu su ustanovili kako je rizik određene krvožilne komplikacije, poput srčanog udara ili zahvata kako bi se otvorile začepljene arterije, čak 40 posto viši kod žena izloženih stresu na radnom mjestu u odnosu na žene koje nisu pod takvim udarom stresa u uredu.

 

Velike količine stresa podrazumijevaju zahtjevan posao, nedostatak autoriteta za donošenje odluka ili prilika za predstavljanjem vlastitih vještina i znanja. U ovu bi kategoriju spadale konobarice i zaposlenice na benzinskim crpkama, ističu istraživači. Žene koje se brinu zbog mogućeg otkaza koji im visi nad glavom također su sklonije faktorima rizika za krvožilne bolesti, poput visokog tlaka, povišene razine kolesterola i prekomjerne tjelesne težine.

S druge strane, komentatori istraživanaj ističu kako je riječ o opservacijskoj studiji koja nije dokazala uzrok i posljedicu, nego samo pronašla povezanost između srčanih bolesti i stresa na radnom mjestu žena.

Stres na radnom mjestu je oblik psihološkog stresa koji sam po sebi povisuje rizik od srčanih bolesti jednako kao i povišena razina kolesterola, objasnila je dr. Michelle Albert, voditeljica istraživanja.

"Stresne situacije mogu utjecati i na psihičko i fizičko zdravlje osobe - od promjene ponašanja (tikovi, griženje noktiju, povećan ili smanjen apetit), promjena u mišljenju (problemi s koncentracijom i pamćenjem, konfuzije u mišljenju), emocionalnih promjena (nagle promjene raspoloženja, depresija), fizioloških promjena (pad imuniteta, smanjen libido) do, naravno, bolesti (kardiovaskularne bolesti, visoki tlak)", tvrdi psiholog Boris Blažinić, čiju kolumnu možete čitati na portalu Ordinacija.hr.

Iako se većina slučajeva astme razvije u djetinjstvu, osobe mogu dobiti ovu kroničnu bolest i u odrasloj dobi. Istraživači Sveučilišta Heidelberg su ustanovili kako je jedan od razloga ovoga stres na radnom mjestu! Ako se ne možete nositi sa stresom na poslu i svoje probleme nakupljate u sebi, izlažete se 40 posto višem riziku razvijanja astme.
Što vi možete učiniti za svoje zdravlje?

Kako biste smanjili stres povezan s poslom, stručnjaci savjetuju ograničavanje vremena koje provodite za računalom u svoje slobodno vrijeme. Svakodnevno na poslu odvojite deset do 15 minuta za izvođenje tehnika opuštanja. Ovdje vam može pomoći osviješteno i duboko disanje, vježbe vizualizacije ili joga.

K. Horvat

izvor: ordinacija.hr